Avlopp med vatten som sugs ned

Samfällighetsförsäkring ger skydd vid vattenskador

Vattenskador tillhör de vanligaste och mest kostsamma bland samfällighetsföreningar. Om skadan orsakats av rotinträngning är föreningen dessutom skadeståndsansvarig för följdskador på medlems egendom. Joakim Solberg, försäkringsförmedlare hos Länsförsäkringar, förklarar hur Trygghetsavtalets samfällighetsförsäkring skyddar i olika situationer.

- När vi tittar på statistiken för Trygghetsavtalets samfällighetsförsäkring de senaste tio åren är läckageskador, inklusive ansvar för dessa, den näst största posten både vad gäller antal och utbetald ersättning, säger Joakim Solberg, försäkringsförmedlare hos Länsförsäkringar.

Orsaken till vattenskadorna är ofta trasiga rör, och dessa skador kan uppstå på flera sätt. Dels kan de bero på yttre faktorer som frostsprängning eller sättningar i marken, dels på ålder och dåligt underhåll.

- Rörens skick kan vara väldigt individuellt och variera oavsett ålder. Det finns föreningar som har gamla och jättefina rör, och föreningar som får problem tidigt trots nya rör. Men vår statistik visar att de flesta problemen börjar från 20 år och uppåt, säger Joakim Solberg.

Skadeståndsansvar vid vattenskada 

Om en skada på samfällda rör orsakar vattenskada på medlems (eller grannes) egendom kan denne ställa ett skadeståndskrav på föreningen. Medlemmens försäkringsbolag riktar då krav på föreningens försäkringsbolag.

Om samfälligheten efter utredning bedöms ha ett skadeståndsansvar (exmpelvis vid vårdslöshet eller strikt ansvar) ersätter ansvarsförsäkringen följdskador på medlemmens egendom.

- Vi hjälper föreningen att bemöta sådana skadeståndskrav och står ofta för skadeståndet – men bara om vi anser att föreningen varit oaksam eller haft ett faktiskt ansvar, säger Joakim Solberg.

En särskilt status har vattenskador som uppstår till följd av rotinträngning – alltså när trädens rötter tränger in i rör och orsakar läckage. 

- Det finns ett prejudicerande domslut från Högsta domstolen som fastslår att samfälligheten i dessa fall kan hållas strikt ansvarig och därmed vara skadeståndsskyldig för skador på tredje mans egendom - även om föreningen inte varit vårdslös, säger Joakim Solberg.

Eric Bodin, förbundsjurist, om rättsläget vid vattenskador (inloggning krävs).

Filmning av rören visar status

I de flesta fall finns det någon slags standard för löpande kontroller och underhåll av olika gemensamhetsanläggningar, men just vattenrör är svårunderhållna menar Joakim Solberg. 

- När rören börjar närma sig 20 år rekommenderar vi dock att föreningen gör en genomspolning och filmning för att få en uppfattning av status. Då får man antingen ett kvitto på att rören är fina, eller en indikation på att det är dags att börja planera för åtgärder.

Oftast krävs inte omedelbara åtgärder, men om föreningen får underlag för att något måste göras och helt ignorerar det, kan det ses som vårdslöshet om underlåtenheten resulterar i en vattenskada, menar Joakim Solberg.

Rörbyte ger nytt försäkringsår

Om skador upptäcks kan alternativen vara ett fullständigt rörbyte eller relining - en plastbeläggning på insidan av röret.

- Som försäkringsbolag förespråkar vi rörbyte. Då får man ett nytt försäkringsår. Vid relining räknas rörens ålder fortfarande från originalinstallationen. Det kan få stor betydelse för framtida ersättning, säger Joakim Solberg och fortsätter:

- Beräknad teknisk livslängd för avloppsrör är 30 år, då man når maximalt åldersavdrag försäkringsmässigt. Försäkringsbolaget kan då helt neka ersättning för friläggning av rör, oavsett skadans orsak.

Malte Rungård, byggteknisk expert, om kontroller och åtgärder för vattenrör (inloggning krävs)

 

Samfällighetsförsäkringen - det täcks vid vattenskada

I samfällighetsförsäkringen ingår bland annat en ansvarsförsäkring och en egendomsförsäkring. Ansvarsförsäkringen gäller för skador på tredje mans egendom vid skadeståndsansvar. I annat fall prövas skador på samfällighetens egendom mot samfällighetsföreningens egendomsförsäkring. Medlem prövar skador på sin egendom mot sin egen försäkring.

  • Ansvarsförsäkringen täcker:

Utredning av föreningen eventuella skadeståndsansvar, i de fall föreningen har fått ett skadeståndskrav ställt på sig.

Följdskador på tredje mans egendom, förutsatt att samfälligheten bedöms ha ett skadeståndsansvar, t.ex. vid vårdslöshet eller strikt ansvar.

Rättshjälp om tredje man väljer att driva skadeståndsanspråket vidare i rätten - även om försäkringsbolaget gjort bedömningen att skadeståndsansvar inte finns.

  • Egendomsförsäkringen täcker:

Friläggningskostnader, dvs. kostnader för att komma åt skadade rörledningar (ersätts normalt endast vid plötsliga och oförutsedda skador, t.ex. ett akut rörbrott, inte vid skador som uppstått till följd av ålder, förslitning eller bristande underhåll).

Följdskador på föreningens egendom, exempelvis rör och byggnader. Stor oaktsamhet och grov vårdslöshet i skötsel eller användning av en anläggning kan leda till utebliven eller nedsatt ersättning. 

Kostnaden för vattenförbrukning i samband med läckage täcks aldrig av försäkringen.

Läs mer om Trygghetsavtalet och samfällighetsförsäkringen.