Radhusägare måste åka 6 km för att hämta posten 

I Sollentuna tvingas 264 radhusägare åka 6 kilometer för att hämta sin post. Ytterligare 250 000 hushåll i radhus står på kö när Postnord får ökade möjligheter att flytta brevlådor. Lena Södersten, förbundsjurist, har träffat styrelsemedlemmen Mats Tibbelin i drabbade Sjöbrisens samfällighetsförening.

Bakgrunden i Sollentuna är Postnords krav att postlådorna i området ska flyttas till en gemensam postlådesamling i området. Eftersom frågan inte är löst slutade Postnord i oktober 2022 helt enkelt dela ut post i området. Istället får radhusägarna hämta posten vid ett utlämningsställe 6 kilometer bort.

Dyrt och tidskrävande med lantmäteriförrättning

För Sjöbrisens samfällighetsförening i området är frågan dock inte så enkel eftersom postlådorna inte ryms inom anläggningsbeslutet. För att kunna bygga en postlådesamling krävs en ny lantmäteriförrättning.

- Att ändra ett anläggningsbeslut är inte så lätt och det tar tid. Enligt Lantmäteriets hemsida tar det 18–24 månader, säger Mats Tibbelin, styrelsemedlem i Sjöbrisens samfällighetsförening. 

En förrättning kostar dessutom pengar, vilket radhusägarna i området får betala. Till det kommer kostnader för den nya postlådesamlingen.

Läs hela debattinlägget här (på villaagarna.se)

Har ni ett Trygghetsavtal?

Ett Trygghetsavtal ger trygghet och förenklar styrelsens arbete. I avtalet ingår bland annat:

  • Anpassade försäkringar
  • Kostnadsfri rådgivning
  • Mallar, manualer, infoskrifter
  • Delägarförteckning
  • Egen hemsida 

Läs mer om Trygghetsavtalet