Omfattas laddstolpar för elbilar av försäkringen?
I Trygghetsavtalets grundförsäkring ingår från och med 2025 försäkringsskydd för laddstolpar och laddboxar. Laddstolpar som står ute omfattas under försäkringsbelopp för trädgård och tomt om 5 prisbasbelopp, och laddboxar i garagen omfattas under garagets försäkringsbelopp om 2 prisbasbelopp per medlem. Skillnaden beror på att vid exempelvis brand är risken för spridning mellan stolparna mindre än när de står fritt ute jämfört med i ett garage.
Försäkringsskyddet omfattar även privatägda laddboxar i de fall som föreningen i avtal tar på sig att försäkra dessa
Får samfälligheten ersättning vid brand i garagelängan?
Försäkringen ersätter följdskadan om det börjar brinna i garagelängan. När det gäller laddning av elbilar och laddhybrider rekommenderar vi att ni använder laddboxar eller laddstolpar (ej laddning i Schuko-uttag). Ni bör även låta en elektriker gå igenom och säkra upp elanläggningen samt dra nytt kablage vid behov om den inte klarar belastningen som laddningen innebär. Det är också viktigt att använda originalsladdar och originalutrustning vid laddning.
Vad gäller om någon laddat elbilen i ett elsystem anpassat för motorvärmare?
Om det börjar brinna i föreningens garage på grund av laddning i vanliga vägguttag eller i motorvärmarstolpe, tittar försäkringsbolaget till att börja med på om det har skett med föreningens godkännande/vetskap eller om medlemmen har gjort det på eget bevåg. Har det skett med godkännande från föreningen är det ännu viktigare att det har gjorts en bedömning av motorvärmarens kapacitet och elanläggningens dimensionering i sin helhet.
Vad ska samfälligheten tänka på vid uppgradering av elen?
Vid uppgradering/renovering av elen påverkas åldersavdragen förutsatt att det har skett ett byte av kablar och elanläggningen i sin helhet. Var noga med att anlita en behörig elektriker som är registrerad på Elsäkerhetsverkets hemsida.
När gäller inte försäkringen vid laddning av elbilar?
De fall då försäkringen inte gäller, eller när ersättning eller självrisker kan påverkas, är när det finns stora brister i hanteringen av elsystemet. Borde föreningen exempelvis ha kunnat förutse att elanläggningen inte vara dimensionerad/hade möjlighet att klara belastningen som laddningen skulle innebära?
Vad ska samfälligheten tänka på vid installation av laddstolpar?
Låt en behörig elektriker kontrollera elanläggningen innan ni installerar en laddstation, för att säkerställa att kablar och uttag klarar av en hög belastning under en normal laddningstid på 6-8 timmar. Många jordfelsbrytare är inte anpassade för laddning av elbil. Risken är då att jordfelsbrytaren inte fungerar som den ska vid elfel.
En annan risk med eldrivna fordon är kring det litiumjonbatteri som finns i elbilar. Vid en brand i ett litiumjonbatteri avges väteflourid som är en giftig gas. Branden är även svårsläckt på grund av den höga temperaturen.