Hantverkare och kvinna med ritning

Viktigare än någonsin att kontrollera entreprenörer vid upphandling

Konkursrisken inom byggbranschen är hög. Därför är det extra viktigt att välja stabila entreprenörer för er samfällighets projekt.

Konkursrisken inom byggbranschen är nästa dubbelt så hög som för ekonomin i stort enligt en rapport från Dun & Bradstreet. Under de åtta första månaderna 2023 ökade antalet konkurser i byggbranschen med drygt 30 procent jämfört med samma period 2022.

- Att kontrollera sina tänkta entreprenörer under en upphandling är alltid viktigt men kanske just nu viktigare än någonsin. Byggbranschen drabbas hårt när ekonomin bromsar in och tanken på att en entreprenör går i konkurs under pågående projekt är skrämmande, säger Fredrik Minding, vd på BraByggare.

Få koll på entreprenörens ekonomi

Att en entreprenör har rätt certifieringar och goda referenser bör man alltid undersöka, likaså bör styrelsen vid en upphandling kontrollera entreprenörens ekonomiska stabilitet och eventuella skuldsättning.

- Tillsammans med Samfälligheterna har vi tagit fram en unik tjänst där vi på BraByggare.se hjälper de med Trygghetsavtal att kontrollera entreprenörer under upphandlingen, säger Fredrik Minding.

- Vi tycker att det är en jättebra tjänst som BraByggare erbjuder våra avtalsföreningar. Då slipper styrelsen själv lägga en massa tid på att göra alla kontroller och kan lita på att det blir bra gjort, säger Sofia Hellsing, affärsområdeschef på Samfälligheterna.

Läs mer om tjänsten här!