Hantverkare på byggnadsställning lägger plankor på hus
Hantverkare på byggnadsställning lägger plankor på hus

Anlita hantverkare som samfällighetsförening?

När en samfällighetsförening tar in hantverkare ställs höga krav eftersom styrelsen betraktas som en juridisk person. Därför samarbetar Samfälligheterna med tjänsteföretaget BraByggare för att erbjuda en trygg upphandling.

Inför varje projekt i en samfällighetsförening ställs styrelsen inför utmaningen att hitta och välja entreprenör. Ofta rör det sig om stora projekt eller omfattande upphandling av löpande underhåll och det gäller att hitta en entreprenör som gör ett gediget jobb till ett bra pris. Så var börjar man?

- Tydlighet i förfrågansunderlaget är a och o. Ett tydligt underlag gör att du lättare kan jämföra offerter från olika entreprenörer med varandra, säger Fredrik Minding, vd på BraByggare.

Ta in offerter från minst tre bolag

Vid större projekt rekommenderar Fredrik Minding att du tar in skriftliga offerter från minst tre bolag samt att du även tar hjälp av en byggkonsult med kunskap i att skriva förfrågningsunderlag och utvärdera offerter.

Vad som är ännu viktigare än offerten är att kontrollera entreprenörerna. Att de har ekonomisk stabilitet och rätt certifieringar för arbetet är bara två av frågorna man bör söka svar på. Styrelsen bör också undersöka om entreprenören är skuldsatt och kontrollera tidigare referenser.

- Tillsammans med Samfälligheterna har vi tagit fram en unik tjänst där vi på BraByggare.se hjälper de med Trygghetsavtal att kontrollera entreprenörer under upphandlingen, säger Fredrik Minding.

Ny tjänst underlättar för samfällighetsföreningar

BraByggare har varit verksamma sedan 2006 och har stor vana av att kontrollera entreprenörer inför olika typer av projekt.

Tjänsten Kontrollera Entreprenör är framtagen tillsammans med Samfälligheterna för att underlätta upphandling. Den är kostnadsfri för de med Trygghetsavtal. I kontrollen ingår bland annat kontroll av:

  • Entreprenörens ekonomi
  • F-skatt och moms
  • Inbetalad arbetsgivaravgift
  • Kreditvärdighet
  • Storlek
  • Skuldsaldo
  • Uppgivna certifieringar
  • Råd & Röns svarta lista

- Vi tycker att det är en jättebra tjänst som BraByggare erbjuder våra avtalsföreningar. Då slipper styrelsen själv lägga en massa tid på att göra alla kontroller och kan lita på att det blir bra gjort, säger Sofia Hellsing, affärsområdeschef på Samfälligheterna. 

Logga in på Samfälligheterna för att läsa mer om hur du tar del av erbjudandet!