Närbild på slitet plåttak med höstlöv
Närbild på sprucken tegelpanna
Närbild på rödmålad träfasad med sliten färg
Närbild på slitet plåttak med höstlöv
Premium

Så gör ni en årlig kontroll av samfällighetens byggnader

Med regelbundna kontroller av samfällighetens anläggningar kan ni tidigt upptäcka brister och minska risken för mer omfattande renoveringar längre fram. Ta därför för vana att göra en årlig översyn, gärna i samband med städdag.

Anläggningar och olika byggnadsdelar har något man kallar för beräknad teknisk livslängd. Med kontinuerligt underhåll kan denna livslängd öka avsevärt. Ofta handlar det om enkla insatser som att konditionera ventiler eller att rengöra hängrännor, men i vissa fall kan en mer omfattande insats behövas. Genom att regelbundet se över samfällighetens anläggningar och göra ert bästa för att förebygga skador kan ni dock minska risken för oväntade och kostsamma renoveringar.

Kontrollera byggnadernas skick

En del kontroller och åtgärder kräver en fackman, till exempel för el och vatten. Men föreningen kan själva göra vissa löpande kontroller av byggnadernas status, förslagsvis i samband med städdag. Några av de vanligaste kontrollerna rör fasad, tak, stuprör och rännor. Här är några saker ni kan leta efter:

  • Underhåll av fasad

Är det en träfasad kontrollerar ni med kniv om träet är mjukt, det kan tyda på röta. Problemet kan till exempel uppstå runt fönster, stuprör och infästningar. Om ni hittar fläckar som inte täcks av färg ska de målas över. Kontrollera särskilt ändträet. För plåtfasader letar ni efter repor, bucklor och rostangrepp. Tvätta också av fasaden regelbundet. Det gör det enklare att upptäcka röta och skador. 

  • Underhåll av yttertak

Kontrollera att det inte finns sprickor, glipor, fukt- eller rostskador. Trasiga eller sneda tegelpannor ska bytas eller justeras. Takpapp med blåsor, sprickor eller hål behöver lagas. Mindre rostskador på plåttak kan målas över, men är de större kan ni behöva anlita en plåtslagare. Ta även bort alger, löv och annat skräp på taken. Det drar till sig vatten och kan orsaka fukt- och frostskador. Om ni upptäcker skador på taket måste de åtgärdas omedelbart för att förhindra svåra och dyra fukt- och rötskador.

  • Underhåll av stuprör och hängrännor

Kontrollera att löv och annat inte täpper till och hindrar vattnet från att rinna fritt. Kontrollera även att rören är intakta, att de fäster vid väggen och att vattnet leder bort från husfasaden. Om stuprörsfästena släppt från en trävägg kan ni skruva fast dem. Är det en fasad av sten, tegel eller puts stämmer ni av med plåtslagare eller murare om hur infästningen ska göras. 
Stuprör och hängrännor bör ses över två gånger per år. 

 

Har ni frågor om underhåll?

Samfällighetsföreningar med Trygghetsavtal har tillgång till Samfälligheternas samlade information om kontroller och åtgärder, underhållsplan och underhållsfond. (Inloggning krävs)

Avtalsföreningar får även obegränsad och kostnadsfri rådgivning av våra experter inom byggteknik och juridik. 

När krävs underhållsplan och underhållsfond?

Underhållsplan

Samfällighetsföreningar ska enligt lag ha en underhållsplan för samfällighetens gemensamhetsanläggningar. I planen ska ni bland annat dokumentera anläggningarnas ålder, skick, underhåll och teknisk livslängd. Utifrån underhållsplanen ska ni sedan löpande se över anläggningarna och dokumentera besiktningar och underhåll.

Underhållsfond

För vissa gemensamhetsanläggningar ska samfällighetsföreningen även avsätta medel i en underhålls- och förnyelsefond. Syftet med fonden är att de som använder anläggningen också ska betala för dess slitage, och genom fonden säkerställa dess framtida underhåll.

Om kunskapen inte finns i styrelsen eller bland medlemmarna är det säkraste att ta in en konsult som gör en besiktning och ger rekommendationer för framtiden.

Läs mer om underhållsplan och underhållsfond: (Inloggning krävs)

 

Teckna Trygghetsavtal!

Ett Trygghetsavtal ger trygghet och förenklar styrelsens arbete. I avtalet ingår bland annat:

  • Anpassade försäkringar
  • Kostnadsfri rådgivning
  • Mallar, manualer, infoskrifter
  • Delägarförteckning
  • Egen hemsida 

Läs mer om Trygghetsavtalet