Vad är en samfällighet?

Tre generationer i trädgården
Tre generationer i trädgården

 

Att vara del av en samfällighet 

Vad är en samfällighet och vad innebär det att vara medlem i en samfällighetsförening?
Vilka lagar och regler gäller för samfälligheter?
Vilka skyldigheter och rättigheter har man som boende?


Att bo i en samfällighet

Som medlem i en samfällighetsförening ska du betala en årlig
avgift, delta i stämmor och bidra till förvaltningen av gemensamma
anläggningar såsom lekplatser, vägar, garage och bryggor. 

Läs mer om att tillhöra en samfällighet

 

 

Pratbubblor Active.svg

Hur fungerar en samfällighet?

Den årliga föreningsstämman är högsta beslutande organ,
och styrelsen ansvarar för att föreningens verksamhet drivs i enlighet med lagar, stadgar, anläggningsbeslut och stämmobeslut.

Lagar och regler i en samfällighetsförening

 

 

Aktuella frågor

Hur många måste närvara på årsstämman för att den ska vara beslutför? Är stämman beslutsför fast nästan inga medlemmar utöver styrelsen kommer?

Rådgivaren svarar:

Om kallelse har skett i behörig ordning kan i extremfallet stämma som endast består av en person som inte ingår i styrelsen eller som inte är jävig vara beslutför. Begränsningar i lagen angående beslut gäller sedan i vanlig ordning.

Om jag inte kan närvara på stämman och vill ha ett ombud, vad gäller då? Kan jag skicka vem som helst?

Rådgivare svarar:

Vem som helst att företräda dig som ombud. Den enda restriktionen är att ombudet inte får företräda fler personer än dig (och sig själv om det är en medlem i föreningen). Ombudet ska ha en fullmakt där det framgår vem ombudet är och vilket tillfälle fullmakten gäller. Fullmakten bör vara skriftlig, och i så fall undertecknad.

Samfällighetsföreningen, i det område där jag bor, har på senaste årsstämman beslutat att på det gemensamma grönområdet anlägga en liten pool som föreningen ska förvalta. Jag anser att det är en alldeles onödig och stor kostnad, då det inte är så långt till sjön. Dessutom står det ingenting om pool i våra stadgar, men några medlemmar påstår att eftersom stämman är det beslutande organet i föreningen så gäller de beslut som fattas där. Kan verkligen ett stämmobeslut gå före stadgarna?

Rådgivare svarar:

Föreningsstämman är helt korrekt det beslutande organet i samfällighetsföreningen men stämmobeslut får aldrig strida mot stadgar, anläggningsbeslut eller lag. I anläggningsbeslutet framgår vilka anläggningar som är gemensamma för fastigheterna inom området och det är enbart dessa gemensamma anläggningar samfällighetsföreningen får förvalta. Ingår inte pool i de gemensamma anläggningarna enligt anläggningsbeslutet så får inte föreningen heller anlägga eller sköta en pool, oavsett vad som beslutas på en föreningsstämma.

Stadgar kan under vissa förutsättningar ändras men aldrig så de strider mot anläggningsbeslut eller lag. Om föreningen ändå vill anordna en pool krävs först en ändring av anläggningsbeslutet. Ofta är det dock svårt och kostsamt att göra en förändring av den här typen (införa nya anläggningar) och ändringen kan bara göras av lantmäteriet. Innan någon ändring skett får föreningen inte anlägga någon pool.

 

INTERVJU


Eric Bodin, förbundsjurist, om styrelsens befogenheter:

"Ibland är det svårt att veta var gränserna för styrelsens ansvar och befogenheter i en samfällighetsförening går. Ska styrelsen medla i grannkonflikter? Får styrelsen kräva deltagande på städdagar?"

Läs mer om vilka frågor styrelsen ska - och inte ska - engagera sig i

Porträtt Eric Bodin förbundsjurist Villaägarna