Allmän information

Viltpassets samfällighetsförening
Viltpasset ett småhus / radhusområde på Rådjursvägen i Tumba, Botkyrka kommun. Området består av 109 bostadsfastigheter av varierande storlek samt ett daghem. Adresserna är Rådjursvägen 31 – 263 (udda nummer).

VSf består av de 110 enskilda fastigheterna Jägaren 28 - Jägaren 137 samt stamfastigheten Jägaren 4 och vars funktion är att samordna gemensamhetsanläggningarna 3, 4, 5 och 6.

Samfällighetens syfte är att:

  • administrera
  • förvalta
  • underhålla

gemensamhetsanläggningarna inom föreningen, vilket innebär t.ex. ta in avgifter från medlemsfastigheterna, fördela kostnaderna enligt fastställd budget, sköta utbetalningar till leverantörer mm, fördela gemensamma parkeringsplatser, planera och sköta underhåll på gemensam mark, vägar, förrådsbyggnader och ledningar samt administrera drift och underhåll av föreningens kvartershus.

VSf konstitution och verksamhet styrs av Lagen om förvaltning av samfälligheter (SFL) samt föreningens stadgar.

Föreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman, som beslutar om utgifts- och inkomststat (buget samfällighetsavgifter), samt utser styrelse att administrera föreningen.

Styrelsens huvudsakliga uppdrag:

  • verkställa av stämman beslutade uppdrag
  • teckna avtal med leverantörer och myndigheter
  • kalla till stämma
  • uppdatera lantmäteriregistret om styrelseledamöter mm
  • utarbeta förslag till verksamhets och årsberättelse
  • upprätta underhållsplan för anläggningarna
  • åtgärda nödvändiga reparationer inom beslutad budgetram
  • utföra av stämman beslutade nyinvesteringar
  • upprätta budgetförslag till stämman

Om samfälligheten
Viltpassets samfällighetsförening har till uppgift att förvalta de gemensamma områden och anläggningar som inte ägs av varje fastighetsägare. Det är parkeringar, gångvägar, soprum. kabel TV nät, vatten och avlopp m.m. Samfälligheten har INGET att göra med de enskilda husen. Om du blir störd av en granne eller har frågor rörande ditt hus så berör detta INTE samfälligheten. Du betalar varje månad en samfällighetsavgift. I den så ingår din del av de gemensamma kostnader som samfälligheten har. Den stora kostnaden är vatten och avlopp men även sophantering och snöröjning. Avgiften ska även täcka lön till vår "Gårdskarl" som klipper gräs, kör snöslunga på gårdarna, sandar gångvägarna tömmer papperskorgarna etc Mer om detta nedan.

Samfällighetsavgifter
Som fastighetsägare till någon av fastigheterna Jägaren 28 - 137 är man också delägare i ett flertal av de gemensamma anläggningar och installationer som finns inom området. Dessa gemensamhetsanläggningar har givetvis också kostnader, vilka också måste bekostas av delägarna. Varje år sätts en budget för föreningen, där också de förväntade kostnaderna fördelas ut bland de ingående fastigheterna. Budgeten (utgifts- och inkomststaten) behandlas på föreningsstämma där samfällighetsavgiftens storlek samt förfallodagar fastställes. Detta dokument kallas debiteringslängd och utgör grunden för hur avgifterna tas in från medlemsfastigheterna. Samfällighetsavgifter som är fastställda på stämma är fastighetsägarna skyldiga att betala enligt svensk lag (SFL, Samfällighetslagen). Debiterad och till betalning förfallen avgift är direkt utmätningsbart på samma sätt som om betalningsskyldigheten ålagts genom dom som vunnit laga kraft. Detta betyder i praktiken att samfällighetsavgifter har högre prioritet än alla andra skulder och avgifter, som t.ex. förfallna banklån etc.

Vart går samfällighetsavgifterna?
Beroende på vilka gemensamhetsanläggningar som fastigheten tillhör, så ser kostnadsfördelningen lite olika ut. Nedanstående grafer visar vilka kostnader som täcks av avgifterna för år 2015.

GA 5 har också några intäkter och under året så kommer vi dessutom att använda en del fonderade medel för underhåll. Av den anledningen så är avgiften för de fastigheter som tillhör GA 5 lägre än de redovisade kostnaderna.