Vätö-Sörgårdens Samfällighetsförening
Välkommen till Sörgårdens samfällighetsförening!
Sörgårdens intresseförening
Bra att veta
Medlemslista
Har du nya eller ändrade kontaktuppgifter vänligen skicka då dessa till styrelsen. En kontaktlista kommer därefter läggas på hemsidan.
Coyards
Styrelsen förordar att samtliga fastighetsägare är med i Coyards. Vi har sedan 2019 arbetat med grannsamverkan via appen Coyards. Tyvärr så återstår det ännu ett antal medlemmar. Systemet fungerar så att det är lätt att kontakta någon specifik fastighetsägare om man noterat något som inte stämmer med fastigheten, såsom en öppen dörr eller fönster. Har ni problem att att installera appen mm, kontakta Bernt Smolander,
Coyards – skräddarsydd kommunikationsplattform för Grannsamverkan.
Kom igång på 5 minuter. Coyards är byggt i HTML5 vilket gör att systemet går att använda på alla enheter med Internet, dvs. smartphones, läsplattor, och anhålla om medlemskap tar endast ett par minuter.
Pris? Coyards är gratis att ladda ned och att använda. Ingen reklam!
Hemsidan
Då du gått in på hemsidan markerar du den som favorit och då kommer du snabbt och enkelt dit.
samfalligheterna.villaagarna.se/alla-samfalligheter/vato-sorgarden
Användarnamn och lösenord hittar du i den låsta delen "Dokument"
För att underlätta fortsatta inloggningar kan man även spara lösenord och anv.namn.
Med vänliga hälsningar
Styrelsen / gnm Anette
Adressändring
Informera styrelsen via mejl om du byter permanent adress så att vårt medlemsregister är fullständigt och korrekt!
Andrahandsuthyrning
Informera styrelsen om du har för avsikt att hyra ut ditt hus. Mejla namn och kontaktuppgifter till hyresgästen så att styrelsen vid behov kan få direktkontakt med hyresgästen.
Bollplan
Föreningens fotbollsplan ligger vid Bysträskvägen mot Bysträsket.
Bygglov
Vätö-Sörgården ligger inom detaljplanelagt område. Vill du veta vilka regler som gäller för att bygga altan, attefallshus eller installera värmepump så finner du information på Norrtälje kommuns hemsida.
Badplatser och sjöar
Vi äger en del av sjön Bysträsket och en liten del av sjön Svartträsket. Vi förvaltar två badplatser i sjöarna med bryggor och badflottar. Under perioden 1 maj-15 oktober får hundar inte vara på badplatserna.
Eldning
Från 1 april till 30 september råder alltid eldningsförbud inom detaljplanelagt område (gäller även eldning i tunna). Det är ett förbud som Norrtälje kommun har utfärdat av miljö- och hälsoskäl. Förbudet gäller även om brandriskprognosen generellt tillåter eldning. Tänk på att dina grannar påverkas av att du eldar och elda bara torrt trädgårdsavfall. Läs mer på Norrtälje kommuns hemsida.
Om du ska sälja din fastighet
Om du ska sälja din fastighet måste du informera styrelsen om detta. Mejla namn och kontaktuppgifter till den nye ägaren/ägarna till styrelsen så att styrelsen kan kontakta den nya medlemmen. När du har sålt din fastighet tar styrelsen bort ditt namn och dina kontaktuppgifter från kontaktlistan som distribueras till medlemmarna.
Parkmark
Samfälligheten äger Dyvik 2:6 som omfattar all vår gemensamma mark. Vårt område drabbades hårt av stormen Alfrida år 2019 och åren därefter genomförde föreningen en omfattande gallring med stöd av en framtagen skogsvårdsplan. Tänk på att du måste ha styrelsens godkännande om du vill ta ner ett träd på samfällighetens mark.
Städdagar
Varje tomtägare bör delta på två städdagar varje år, en på våren och en på hösten.
Städdagarna varje är:
1.
1:a lördagen i maj
4:de lördagen i maj
2.
1:a lördagen i september
1:a lördagen i oktober
Vatten
Vi har inte obegränsat med vatten i våra borrhål. Eftersom vi ligger nära saltsjön finns det också risk för saltvatteninträngning. Därför är det viktigt att vi snålar med vattnet. Använd inte föreningens vatten för att vattna, tvätta bilen m m. Tillgången på vatten är beroende på grundvattennivån. Hur grundvattennivån ligger till kan du läsa om på SGUs hemsida.
Det är viktigt att du ser över dina kranar, kopplingar och packningar med jämna mellanrum så de inte läcker och tömmer vårt system på vatten. Om vattnet har varit avstängt under vintern är det viktigt att kolla att kranar och kopplingar är täta när du sätter på det igen på våren.
Kom ihåg att stänga av vattnet vid förbindelsepunkten (gränsen mellan samfällighetens vattenanläggning och fastighetens vatteninstallation) när du lämnar ditt hus för en längre tid än ett dygn. Dra åt avstängningen ordentligt, om det läcker och droppar vatten under några dagar är vårt system snart tomt.
Samfälligheten är ansvarig för vattenanläggningen ända fram till fastighetens vatteninstallation, den så kallade förbindelsepunkten.
Ansvar från och med servisventil ( avstängningsventil ): Det är fastighetsägarens ansvar att ansluta vatten till sitt hus. Fastighetsägaren äger och har underhållsansvar för servisventil och ledningar.
Om avstängningsventilen måste bytas föreslås två entreprenörer som kan utföra arbetet (anra alternativ finns också)
Norrtälje Schakt AB (Vätö firma)
Lennart Berggren
Tel. 070 419 53 07
E-post: ekonomi@norrtaljeschakt.se
Roslagens Va-teknink AB
Emil Bentsson
Tel: 070 323 49 08
E-post: info@roslagensvateknik.se
Det finns f n inga planer från Norrtälje kommun att bygga ut det kommunala vatten- och avloppsnätet till Vätö. Mer information om utbyggnaden av det kommunala va-nätet kan du läsa på Norrtälje Vatten och Avfall.
Vattentoalett med sluten tank
Att installera en ny vattentoalett kräver tillstånd från Norrtälje kommun. Du måste också informera styrelsen och du måste också till din ansökan bifoga ett yttrande från styrelsen som avser det ökade grundvattenuttag som en fastighet med hög vatten- och avloppsstandard medför, det vill säga, att även ha en vattentoalett installerad.
Om du har en vattentoalett med sluten tank är det inte tillståndspliktigt att byta till en större tank. Du måste dock anmäla detta till Norrtälje Vatten och Avfall så att de har rätt information om storleken på din tank när de ska tömma.
Vägar
Samfälligheten förvaltar Bysträskvägen och Svartträskvägen. Vägarna är belagda med grus.
Kör försiktigt på våra grusvägar och tänk på att maxhastigheten är 20 km/h. På så sätt undviker vi att köra ner gruset i dikena och att det dammar. Dessutom finns det många barn och djur i området som vi ska vara rädda om!
Tänk på att det inte är tillåtet att parkera på mötesplatserna.
Om du vet att du ska bygga eller anlägga något på din fastighet som innebär tung transport, kontakta styrelsen så kan vi tillsammans besiktiga vägen innan du påbörjar dina arbeten. Besiktningen skall fotodokumenteras, detta för att undvika senare diskussioner huruvida skadorna fanns där innan eller inte.
Vid eventuella skador på vägen driver styrelsen ersättningskrav
Årsavgift
Årsavgiften bestäms på stämman varje år. Avgiften ska betalas in till föreningen senast den 30 juni. Avgiften betalas till pg 123473-1.