Lekplats i trä
Gunghäst på lekplats
Lekplats i trä

Experten tipsar: Besiktning av samfällighetens lekplats

Många samfällighetsföreningar har lekplatser på sitt område och undrar vad som gäller. Behöver de besiktigas och i så fall hur ofta? Blir föreningen skadeståndsansvarig om en olycka inträffar?

Vad ska man som förening göra för att minimera risken för skador på barnen och slippa risken att bli skadeståndsskyldig om en olycka inträffar? Här svarar Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna, på några vanliga frågor.

Hur ofta bör man kontrollera sin lekplats?

– Löpande kontroller kan föreningen göra själv och en visuell kontroll bör göras varje vecka. Minst en gång i kvartalet bör man kontrollera lekredskapens funktion, stabilitet och slitage. En gång per år bör man anlita en besiktningsman som kontrollerar att relevanta krav och aktuella standarder följs. 

Vilka brister ska man leta efter?

– Det kan handla om att metall som inte ska vara blottad kommer fram på grund av skador eller slitage. Spikar, skruvar eller andra vassa föremål kan ha krupit ut. Dåligt förankrade ställningar och stötdämpande fundament som är för ytliga. Öppningar och glipor där delar av kläder, fingrar och fötter kan fastna eller klämmas. Sen ska man även plocka bort kvistar, krossat glas och andra lösa föremål som kan orsaka skada.

Om man har en gammal lekplats, måste man ändå följa de regler som gäller idag?

– Ja, det måste man. Även äldre lekredskap som inte är konstruerade eller tillverkade enligt gällande standarder bör uppfylla dessa och besiktigas regelbundet. 

Vilka standarder är det som gäller idag?

– Krav på säkerhet och stötdämpande underlag för lekredskap finns i europastandarderna för lekredskap och stötdämpande underlag SS-EN 1176 och SS-EN 1177. Regler som gäller för utemiljön finns i plan- och bygglagen. Där finns krav på att lekplatser ska underhållas så att risken för olycksfall begränsas.

Läs mer om kontroller, krav och standarder för lekplatser. (Inloggning krävs)

Kan föreningen bli ansvarig om någon skadar sig?

– Om lekplatsen är utformad, utförd och underhållen på det sätt som föreskrivs blir man inte ansvarig om det inträffar en olycka. Om man däremot har brustit i sitt ansvar och varit vårdslös kan man anses juridiskt ansvarig och skadeståndsskyldig.

20% rabatt på lekredskap hos HAGS

Som samfällighetsförening med Trygghetsavtal får ni 20 procent rabatt på lekredskap hos Samfälligheternas partner HAGS.

Läs mer om erbjudandet

Läs mer om Trygghetsavtalet

Till HAGS hemsida

 

 

Har ni frågor om underhåll och besiktning av samfällighetens lekplats?

Med Trygghetsavtal får ni obegränsad tillgång till Villaägarnas byggnadstekniska och juridiska rådgivning.