En samfällighetsförening får bara bedriva verksamhet som är förknippad med dess ändamål. Föreningens ändamål anger alltså ramen för dess verksamhet, och därmed även styrelsens ansvar och befogenheter.
Föreningens ändamål brukar definieras i samband med bildandet av samfälligheten. För anläggningssamfälligheter anges det i anläggningsbeslutet.
Vanliga frågor om styrelsens befogenheter
Exakt vilka frågor som är förknippade med föreningens ändamål är inte alltid så lätt att veta. Här ger vår förbundsjurist Eric Bodin några exempel på hur styrelsen ska resonera kring frågor om befogenheter och uppdrag.
Hur hanterar vi en granne som väsnas och spelar hög musik?
En samfällighetförenings uppgift är att förvalta sina gemensamhetsanläggningar och samfällda markområden. Det är inte styrelsens uppgift att ta hand om allehanda problem i området eller att fungera som områdespolis.
Kan styrelsen ingripa om en medlem har skräphögar på sin tomt?
Nej, det har förmodligen inte något med förvaltningen av gemensamhetsanläggningen eller den samfällda marken att göra: Det är därför inget som styrelsen ska lägga sig i.
Kan styrelsen kräva att medlemmar är med på städdagarna?
Det finns ingen arbetsplikt i en samfällighetsförening. Därför går det inte att tvinga medlemmarna att vara med på städdagar. I enlighet med detta går det inte heller att ta ut en straffavgift för de som inte deltar.
Kan styrelsen säga åt en person som ställt sin husvagn på samfälld mark att flytta på den?
En samfällighetsförening får ha ordningsregler som rör gemensamhetsanläggningarna eller samfälld mark. Om en husvagn är placerad i strid med ordningsreglerna är det helt i sin ordning att styrelsen ingriper mot detta.
Läs mer om parkering på samfällighetens mark (inloggning krävs)
Kan styrelsen bötfälla felparkerade bilar på parkeringen?
En markägare eller den som förfogar över marken får ta ut en kontrollavgift vid felparkering. Parkeringsförbudet eller parkeringsvillkoren måste dock framgå av tydlig skyltning enligt regler i vägmärkesförordningen. Kontrollavgiften får inte heller överstiga den felparkeringsavgift som fastställts inom kommunen.
Kan styrelsen bestämma vad man får förvara i garagelängan?
Ett ganska vanligt problem är att garage i gemensamhetsanläggningar används som förråd, och inte för det avsedda ändamålet som är uppställning av fordon. Detta kan leda till att p-platserna inte räcker till. För att råda bot på det kan föreningen införa en ordningsregel som säger att garagen ska användas för uppställning av fordon och inte som förråd.
Om en medlem förvarar brandfarligt material i ett gemensamhetsgarage i strid med de regler som finns på området kan styrelsen ingripa utan att föreningen har ställt upp egna ordningsregler om detta.
Läs mer om förvaring av brännbart material i garage (inloggning krävs)
Kan styrelsen bestämma om "grannemedgivande" ska ges, när en medlem ska sätta upp en bygglovsbefriad byggnad, t.ex. en friggebod, nära tomtgränsen till samfällighetens mark?
Avgörande för om det finns möjlighet att lämna ett medgivande är syftet med marken. Om samfällighetens mark klassas som allmän platsmark i en detaljplan kan aldrig samfällighetsföreningen representera alla med berättigat intresse att använda marken. Styrelsen kan därför inte ge ett medgivande. Om marken definieras som så kallad kvartersmark och inte är tillgänglig för allmänheten, kan samfällighetsföreningen anses representera alla berörda och giltigt medgivande kan ges.
Det kan dock vara kontroversiellt att styrelsen fattar beslut i sådana frågor och det kan därför vara lämpligt att lyfta frågan till stämman som är en samfällighetsförenings beslutande organ. Eftersom det kan vara känsligt att ta upp enskilda ärenden på stämman är det bästa om stämman kan fatta beslut om en policy som gäller samfällighetsföreningens grannemedgivanden generellt.