Radhusen i Steghöjdens samfällighetsförening byggdes på 50-talet. Då installerades även dagvattensystemet, vars gjutjärnsrör sedan länge gått över sin beräknade livslängd och hade börjat falla sönder. Trots att frågan diskuterats och undersökts i föreningen under flera år hade man inte lyckats landa i ett beslut.
- En del medlemmar började få problem med fukt i krypgrunden och de föråldrade rören var en orsak till det. Vi var därför tvungna att ta itu med rören för att inte riskera fukt- och grundskador, säger Juha Joki, styrelseordförande i Steghöjdens samfällighetsförening.
Låneerbjudande via Samfälligheterna
I oktober 2023 tillträdde den nya styrelsen med uppdraget att så fort som möjligt genomföra renoveringen, och vid årsskiftet började de samla in offerter och kontakta olika banker för att undersöka möjligheten till ett lån.
- Jag vände mig till några av de största bankerna i Sverige, men märkte snart att det inte var självklart för dem att låna ut till samfälligheter. Det kom som en total chock, säger Juha.
Istället fick han tipset att kontakta nischbanker eller till och med utländska banker. Men innan han hann gå vidare med det kom vändpunkten i april 2024: ett nyhetsbrev från Samfälligheterna som presenterade ett nytt låneerbjudande för samfällighetsföreningar med Trygghetsavtal.
- När jag läste om låneerbjudandet öppnades helt nya möjligheter. Genom Samfälligheterna fick vi kontakt med en bank som verkligen förstod oss och vårt behov, säger Juha.
Stämmobeslut ett krav
Efter en tids dialog med banken stod det klart att Steghöjden hade möjlighet att ansöka om lån. Men för att kunna göra det krävdes bland annat ett stämmobeslut från medlemmarna. Steghöjden valde att hålla en extrastämma under september för att kunna avhandla frågan om projektet och banklånet före ordinarie årsstämma i oktober.
Vi skickade ut information om projektet redan under sommaren så att alla hade tid att läsa på och ställa sina frågor redan före stämman. Det gjorde att vi slapp fastna i långa diskussioner som riskerade att försena beslutet, säger Juha.
Efter att extrastämman enhälligt röstat ja, kunde föreningen ansöka om ett lån på tre miljoner kronor. Banken granskade föreningens ekonomi, styrelsens sammansättning och även företaget bakom den valda offerten - och låneansökan godkändes.
Det kändes tryggt att banken gjorde en egen kontroll, det minskar risken för att vi betalar och sedan står där utan en fullt utförd tjänst.
Snart i mål - tack vare Trygghetsavtal
Renoveringen av rören genomförs med hjälp av så kallad relining, en teknik där en plastbeläggning förs in i de gamla rören. När plasten stelnar skapas ett nytt plaströr inuti det gamla.
- Det är en praktisk och kostnadseffektiv lösning, och den entreprenör vi valde kan genomföra hela arbetet utan att gräva upp enskilda rensbrunnar. Vi behöver bara byta ut de mest skadade rören, säger Juha.
Arbetet ska genomföras under 2025, troligtvis redan under våren.
- Det känns otroligt skönt att vi snart är där, det har varit en lång process där tajmingen av allt från giltiga offerter och finansiering till en plan för genomförande som medlemmarna var okej med skulle klaffa innan vi kunde fatta beslut.
- Tack vare möjligheten till finansiering via Trygghetsavtalet kunde vi äntligen komma vidare i processen, avslutar Juha.