Viktig information

Årsplanering

Vattenavläsning
Den årliga avläsningen av vattenmätare sker normalt i början av januari. Det fjärravläses numera.

Årsstämma/årsmöte
Årsmötethålls normalt i i slutet av mars.

Vårstädning
En gemensam vårstädning av samfällighetens gemensamma tomt brukar äga rum i slutet av april. Då serveras korv och fika.

Höststädning
En gemensam höststädning med korv och fika brukar äga rum under oktober månad.

Vad ingår i samfälligheten

Fastigheten
Taken med tillhörande takkupor, takpannor, vindskivor på gavlar och takkupor samt takplåten som sitter på vindskivorna.

El
Gränsdragning mellan Elbolaget och fastigheten går vid elmätaren som är monterad i uteförrådet.

Värmen
Föreningen har en undercentral som tillsammans med sophuset ligger vid vändplanen. Undercentralen betjänar våra fastigheter via kulvertar mm med värme till radiatorer. Södertörns Fjärrvärme levererar värmen. Gränsdragningen mellan föreningen och fastigheten går vid avstängningsventilen i grunden. Värmen (vattenflödet) är injusterat via en ventil som är monterad under diskbänken i respektive fastighet. Denna ventils injustering får inte ändras då den påverkar hela värmesystemet.

Värmekostnaden är fördelad per kvadratmeter och är lika för alla fastigheter i föreningen oavsett om du har gavelfastighet eller fastighet mitt i längan.

Vatten
Från undercentralen går kall- och varmvattenledningar via kulvertar och husgrunder. Gränsdragningen mellan föreningen och fastigheten går vid avstängningsventilen , vilken är monterad under diskbänken i respektive fastighet.

Mätare för kall- och varmvatten sitter monterade i grunderna för respektive fastighet. Vattenavläsning sker en gång per år (januari) och då måste fastigheterna med adress Rapsodivägen 183-221 öppna sina golvluckor så att de personer som gör avläsningen får tillträde till grunden under dessa fastigheter. Övriga vattenmätare avläses i krypgrunderna. Tillträde till krypgrunder sker via luckor i husgavlar.

Sanitet/avlopp
Gränsdragningen mellan föreningen och fastigheten går där avloppsledningen passerar bjälklag eller vägg ut till grund/krypgrund.

Ventilation
Ventilationen i våra hur är av typen frånluftsventilation. Luften förs via frånluftsventiler i wc, badrum, klädkammare, förråd samt spiskåpa i kök via kanaler upp till fläkten, vilken är monterad i ett plåthölje på vinden. Luften trycks sedan ut via en frånluftshuv som sitter i taket. Frånluftshuven på taket ingår i samfälligheten medan övrigt material från anslutningen i huven och nedåt ingår i respektive fastighet.

Luften till våra fastigheter kommer in via vädringsfönster och otätheter i fönster och dörrar på grund at undertrycket inne i fastigheten.

Vad är egen tomt respektive samfälld mark
Den egna tomtmarken framgår av tomtkartan som den första ägaren fick vid köpet Observera att den egna tomten på entrésidan slutar i höjd med förrådet. Framför förrådet är det således samfälld mark. Om du är osäker på dina tomtgränser i förhållande till den samfällda marken kan du kontakta styrelsen som har karta som klargör förhållandena. Se bilaga 7

Garagen
Alla garage ingår i föreningen. Garagen har plats för fyra eller fem bilar. När garagen byggdes fanns elradiatorer i alla garageutrymmen. Efter hand har detta ändrats och det finns nu tre olika typer av garage. Vissa garage har kvar de gamla elradiatorerna. Vissa garage har istället motorvärmaruttag monterade vid respektive plats. Det finns också en variant som varken har radiator eller uttag.

Elskåpet till garagen sitter på en av garagens husgavlar.

Garagedörrarna är utbytta under 2013-2104. Varje hus har två fjärrkontroller till sitt garage. Se bilaga 2.

Observera att det ej är tillåtet att koppla in kupévärmare mm i garagen, uttagen är ej säkrade för denna effekt.

Uthyrning av garage
Vid årsmötet mars 2014 beslutades att garage som ej nyttjas av fastighetsägare ska hyras ut genom styrelsens försorg. Garagen ägs av Samfälligheten och fastighetsägarna har endast nyttjanderätt till garageplats. Uthyrning kan endast ske till annan medlem i Samfälligheten till en avgift som fastställs av styrelsen (f.n. 300 SEK/månad + ev. elkostnad eller motorvärmaruttag). Avgiften tillfaller fastighetsägaren exklusive rörliga kostnader. Fastighetsägaren överlåter sin nyttjanderätt till Samfälligheten.

Extraparkering
Det finns idag 16 extraplatser som fastigheterna hyr av föreningen. Åtta av dessa platser är försedda med uttag för motorvärmare. Väntelista för plats finns hos styrelsen. Regler för hyra av gästparkering. se bilaga 3

Gästparkering
Parkeringen ligger vid de två nedre garagen och består av 4 platser. Varje hushåll har fått ett parkeringskort som gästerna måste lägga vid framrutan så att den syns. Föreningen anlitar Qpark så att inte obehöriga ska använda våra gästplatser. Observera att det är en gästparkering.

Regler för gästparkering
Varje hushåll har fått ett parkeringskort som gästerna måste lägga vid framrutan så att den syns. Föreningen anlitar Qpark så att inte obehöriga ska använda våra gästplatser. Observera att det är en gästparkering.

Soprummet
Sedan 2014 har vi dels sopkärl för matavfall dels sopkärl för övriga brännbara sopor. Påsar för matavfall finns i soprummet. Det står på påsen vad som kan läggas i den.

Observera att det inte är tillåtet att lämna glas, ölburkar, byggmaterial, elektronik (tv, video, kyl, frys, tvättmaskiner), sanitetsporslin, kartong samt tidningar mm i detta soprum.

Allt detta kan du lämna i därför avsedda kärl på olika ställen i Skogås eller på den avgiftsfria avfallsmottagningen i industriområdet mot Trångsund.

En separat nyckel som passar i både soprummet och städförrådet är utdelad till alla hushåll.

Soprummet skall alltid vara låst på grund av skaderisker för personer och egendom enligt våra försäkringsavtal!

Observera att det inte är tillåtet att lämna glas, ölburkar, byggmaterial, elektronik (tv, video, kyl, frys, tvättmaskiner mm), sanitetsporslin, kartong samt tidningar mm i detta soprum.

OBS! Vi får betala ”böter” till renhållningsverket för vår sophantering när vi inte följer de anvisningar som gäller och lägger fel sopor i behållarna.

Undercentralen
Är ett separat utrymme i sophuset, där finns inkommande kallvatten med mätare för avläsning samt fjärrvärmecentralen med ventiler, pumpar mm som gör att det i vårt område förses värme till våra radiatorer (element) samt kall- och varmvatten.

Vi har även ett litet förråd med lampor, färg mm i detta utrymme. Det är ett fåtal personer i föreningen / styrelsen som har tillträde till detta utrymme.

Ett servicekontrakt för styr- och reglerutrustning finns.

Kvarterslokalen
Lokalen består av ett kapputrymme, toalett samt ett rum om 25 kvm. Lokalen går att låna till t.ex. födelsedagskalas. Kontakta ansvarig för bokning av lokal samt nyckelutlämning. Det finns också tillgång till ett bordtennisbord i denna lokal.

Städområden
Föreningen är indelad i ett antal städområden, det är upp till respektive fastigheter att hålla rent och snyggt i och omkring vårt område. Se bilaga 4 med städområden.

Allmänt städförråd
Förrådet ligger i gaveln mot kvarterslokalen på den övre garagelängan. Alla hushåll har med sin soprumsnyckel tillgång till detta utrymme. Där har vi gräsklippare, skottkärror, stegar, diverse trädgårdsredskap, vilka behövs för att sköta föreningens mark.

TV/bredband/fiber
Föreningen är ansluten till optisktf ibernät via tjänsteleverantören Ownit. Tjänster som ingår/erbjuds är digital TV, internetuppkoppling samt IP-telefoni.

Gränsdragningen mellan föreningen och fastigheten går vid inkommande kabel till det första TV-uttaget.

Samfällighetsavgiften

Regler för betalning av samfällighetsavgiften
Alla hushåll får i början av varje kvartal inbetalningskort för tre månader i taget i sina brevlådor. Avgiften ska vara inbetald senast den sista i innevarande månad. Om avgiften inte är inbetald den sista i månaden påläggs en förseningsavgift med 100 kronor per månad.

Vad ingår i samfällighetsavgiften

  • Fast samfällighetsavgift består av en fast del, lika för alla husen. Där ingår en fast kostnad för värme och vatten, lika för alla husen, sophämtning, snöröjning samt alla övriga förekommande kostnader.
  • Rörlig samfällighetsavgift består av uppvärmningskostnad beroende på hustyp (4 olika storlekar)
  • Vatten är en preliminär individuell avgift för varmt och kallt vatten bestående av:
  • Totalförbrukning kallt vatten samt uppvärmningskostnad varmt vatten.
  • Parkering G är avgiften för elradiatorer (element) i garage
  • Parkering M är avgiften förr motorvärmare i garage.
  • De garage som är utan uppvärmning och som inte har motorvärmaruttag debiteras ingen kostnad.
  • Exta Pm mv är avgift för hyra av extra parkering med motorvärmare
  • Extra P utan mv är avgift för hyra av extra parkering utan motorvärmare

Föreningens styrelse mm

Styrelsens sammansättning
Enligt stadgarna skall styrelsen bestå av 5 ordinarie ledamöter samt 3 suppleanter.

Årsstämma
Årsstämman skall hållas i slutet av mars månad varje år. Särskild kallelse lämnas ut till alla medlemmar. Protokoll från stämman lämnas ut till alla medlemmar.

Valberedning
Valberedningen består av 3 medlemmar och utses genom förslag och val vid årsstämman.

Motioner
Motioner från medlemmar skall lämnas till nuvarande ordförande senast 3 veckor före årsmötet.

Byte av telefonnummer
Vid ägarbyte eller byte av telefonnummer av annan anledning ska nya telefonnumret anmälas till kassören i föreningen.

Nycklar
Ordföranden och kassören har tillgång till alla utrymmen med föreningens nyckelknippa. Flera personer i styrelsen har nycklar till föreningslokalen. Dessutom finns ett nyckelskåp i undercentralen med reservnycklar. En nyckellista med noteringar om vem som har nycklar till olika utrymmen finns hos styrelsen. De nycklar som alla fastigheter skall ha är markerade med fet text i nedanstående lista .

Undercentralen, kvarterslokalen, soprum och städförråd, luckor i husgavlar till krypgrunder i hus nr 131-181 samt elskåp i garage.

Kontroll av krypgrund
Ägare till fastigheter med krypgrund uppmanas att återkommande lyfta på inspektionsluckan och lysa in i krypgrunden för att kontrollera att ingen vattenläcka förekommer eller att utrymmet under huset inte är fuktigt.

Trädfällning på samfälld och egen mark
Det är av stor vikt att värna om trädbeståndet på samfälld mark. Fällning av träd sker endast i de fall då träd utgör fara för fastighet eller är sjukt. Styrelsen fattar beslut om fällning av träd på samfälld mark.

Trädfällning på egen tomt bestämmer fastighetsägaren själv över, men det är viktigt att först samråda med närmaste grannar.

Vad gäller vid försäljning av ditt hus
Du har skyldighet att omgående meddela kassören när din fastighet säljs. Meddelandet skall innehålla uppgifter om den nya ägaren/ägarna med personnummer och namn, ägarandel(ar), fastighetsnummer, telefonnummer och tillträdesdag. Enklast sker anmälan på blankett som finns att få hos kassören.

Tänk också på att göra upp det ekonomiska med den nya ägaren, även när det gäller samfällighetsavgfiten. Eftersom betalningsavierna delas ut endast en gång i kvartalet kanske det är fel namn som står på avin. Om den nya eller gamla ägarens namn står angivet spelar ingen roll. Det är adressen som är det viktigaste.

Skulder till föreningen som finns vid ägarbyte regleras enligt Lag om förvaltning av samfälligheter. Detta innebär att både den gamla och tillträdande ägaren är solidariskt ansvariga för upplupna samfällighetsavgifter.

Snöröjning
Föreningen upphandlar tjänsten som avser snöröjning och sandning. Vid ett snödjup på 4-5 cm rycker entreprenören ut och plogar. Halkbekämpning sker vid behov. Snöröjning av hyrd parkeringsplats sköts av medlemmen själv.

Felanmälan
Om någon märker att fel uppstått på något som föreningen ansvarar för, meddela tekniskt ansvarig person eller ordföranden i första hand annars någon annan i styrelsen som sedan ser till att felet blir åtgärdat.

Observera att styrelsen bara tar ansvar för det allmänna och inte går och felsöker/ åtgärdar fel som uppstår i respektive fastighet.

Övrigt hushåll

Var sitter avstängningsventilerna för varm/kallvatten?
Som en säkerhetsåtgärd uppmanar vi var och en att lära sig var i huset avstängningsventilerna för varmt/kallt vatten är placerade. I hustyp 5B är ventilerna placerade i tvättstugan och för övriga hustyper finns de under diskbänken. Är du bortrest och inte har tillsyn av huset bör du stänga ventilerna för att inte riskera vatten skador om anslutning till t.ex. disk- eller tvättmaskin skulle brista.

Brandvarnare
Brandvarnare är en självklarhet! Lika självklart är också att kontrollera dess funktion.

Fläktbyte
Innan du byter spisfläkt i köket ska du noga undersöka att den nya fläkten är anpassad till fläkten på vinden. Det är fläkten på vinden som dels svarar för ventilation av huset i sin helhet och dels svarar för utsuget i köksfläkten. Känner du dig osäker, kontakta styrelsen så att du inte gör ett felaktigt köp.

Tillträde till tomt på baksidan av hus/brandgata ska vara möjligt.

Biltvätt
Biltvätt får inte ske inom Samfällighetens område.

 

VI HOPPAS ATT ALLA HJÄLPER TILL OCH GER SITT BIDRAG FÖR ATT VI ALLA SKALL TRIVAS I VÅRT OMRÅDE!