Välkommen till Storhällens Samfällighetsförening
Storhällens Samfällighetsförening
1 Historik
Storhällens samfällighetsförening bildades 1972.
2 Vad är en samfällighetsförening?
En samfällighetsförening är en sammanslutning av delägare i en samfällighet som förvaltas enligt Lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Ändamålet med samfälligheten anger ramen för samfällighetens verksamhet och gränserna för dess befogenheter.
Föreningen är behörig att vidta alla åtgärder som kan hänföras till utförande eller drift av de gemensamma anläggningar som ingår i samfälligheten. De grundläggande besluten för förvaltning av samfällighetsföreningen fattas på föreningsstämma genom majoritetsbeslut. Styrelsen verkställer besluten och svarar för den löpande förvaltningen.
Under förvaltningen kan önskemål om kompletteringar eller förändringar av gemensamhetsanläggningen uppstå. Kompletteringar och förändringar kan beslutas av samfällighetsföreningen och genomföras så länge som man kan hänföra dem till förnyelse eller drift av gemensamhetsanläggningen. Åtgärderna får inte äventyra det huvudsakliga ändamålet med gemensamhetsanläggningen eller leda till sådana betydande kostnadsökningar eller andra olägenheter för medlemmarna att deras enskilda intressen blir beaktade i skälig omfattning.
3 Storhällens samfällighetsförening
Genom förvärv av fastighet i Storhällen har Du blivit delägare i en gemensamhetsanläggning (samfällighet) och medlem av Storhällens samfällighetsförening. Varje år betalar respektive fastighetsägare en samfällighetsavgift. Ändamålet med vår gemensamhetsanläggning framgår av anläggningsbeslut som förvaras av ordförande och som kan läsas på hemsidan http://www.villaagarna.se/storhallen/.
Gemensamhetsanläggningen omfattar vatten-, avlopp- och dagvattenledningar (VAD-ledningar) samt ett fastighetsnät med möjlighet till trippel play via Comhem, berörande följande fastigheter inom Milstensområdet i Huddinge kommun:
Svetsaren 1-9 Kallkärrsvägen 45-61
Svetsaren 14-21 Storbergsvägen 12-26
Kolaren 1-7 Storbergsvägen 28-40
Kyparen 1-6 Storbergsvägen 15-25
Krämaren 1-10 Storbergsvägen 27-45
Konstapeln 1-6 Hällebergsvägen 45-55
Konstapeln 7-12 Hällebergsvägen 57-67
Konstapeln 13-20 Hällebergsvägen 69-83
Konstapeln 21-28 Hällebergsvägen 85-99
Konstapeln 30-34 Hällebergsvägen 101-111
Stadsbudet 1-13 Hällebergsvägen 5-29
Stadsbudet 14-20 Hällebergsvägen 31-43
Stadsbudet 21-22 Hällebergsvägen 1-3
Kolportören 1-7 Hällebergsvägen 4-16
Kronofogden 1-8 Hällebergsvägen 20-34
Stadsägorna 2422 och 2454 (parkeringen mellan Hällebergsvägen 16 och 20 samt trappan från Hällebergsvägen 111)
Anläggningen omfattar följande ledningssystem:
a) Kallvatten, från kommunens kopplingspunkt till vattenmätarna
b) Spillvatten, från kommunens kopplingspunkt till kopplingspunkt huvudservice
c) Dagvatten, från kommunens kopplingspunkt till koppling stuprör i markplanet
Samfälligheten ska svara för underhåll och drift av samtliga delar av anläggningen samt reparera och ersätta skada på fastighet som förorsakats av anläggningens drift och underhåll. Fastighetsägare får inte vidta en åtgärd som fördyrar eller försvårar underhåll eller reparation av anläggningen. Ersättning för annan skada utgår inte. Bostadshusen och den egna tomten ingår inte i gemensamhetsanläggningen med undantag för vad som nämnts ovan.
Fastigheterna Konstapeln 1-34 (Hällebergsvägen 45-111) ingår i två samfälligheter. För det första ingår den i Storhällens samfällighetsförening och för det andra även i Konstapelns samfällighetsförening. Detta innebär att dessa fastigheter betalar dubbla samfällighetsavgifter. För mer info om Konstapeln samfällighetsförening, kontakta ordförande i Konstapelns samfällighetsförening.
4 Storhällens styrelse
Förvaltningen av samfällighetens angelägenheter sköts av en styrelse, bestående av sex ledamöter. Styrelsen väljs vid ordinarie föreningsstämma. Mandattiden för ledamöterna är två år.
Styrelsens ordförande utses av medlemmarna på ordinarie samfällighetsstämma, i övrigt konstituerar styrelsen sig själv.
Styrelsen är beslutsför med minst tre närvarande ledamöter. För beslut gäller den mening som får flest röster. Vid lika röster gäller den mening som biträdes av ordföranden. För styrelsens beslut svarar de ledamöter som deltagit i beslutet.
Det åligger styrelsen att i överensstämmelse med medlemmarnas beslut:
- utöva de befogenheter som tillkommer samfälligheten i förhållande till fastighetsägarna
- ombesörja arbeten som fordras för samfälligheten
- se till att de förmåner som samfälligheten har till uppgift att bereda fastighetsägarna kommer dessa till godo utan att någon fastighetsägare missgynnas
- ta ut fastighetsägares bidrag
- låta föra samfällighetens räkenskaper och
- i övrigt handha samfällighetens angelägenheter.
Protokoll ska föras vid styrelsens sammanträden och förvaras hos sekreteraren.
Samfällighetsstämman hålls varje år under mars månad. Kallelse till samfällighetsstämma sker genom e-post minst fjorton dagar i förväg. Varje fastighet är berättigad till en röst vid samfällighetsstämman. Motioner ska, för att kunna tas upp till behandling vid ordinarie sammanträde, vara styrelsen tillhanda under februari månad. Styrelsen ska vid ordinarie samfällighetsstämma:
- avge styrelseberättelse för det gångna verksamhetsåret
- presentera förslag på arbeten som ska utföras under följande år
- föreslå vilket belopp som ska uttaxeras per fastighet, och tiden för inbetalningen
- i god tid förbereda de ärenden som ska förekomma
Vid stämman ska protokoll föras som ska justeras senast två veckor efter sammanträdet. Protokollet ska senast tre veckor efter sammanträdet vara tillgängligt för medlemmarna i samfälligheten.