Polisen informerar

- Stölder av katalysatorer och andra bildelar fortsätter - Varning för bedrägerier kring covid-19-vaccination

Stölder av katalysatorer och andra bildelar fortsätter

Stölder av katalysatorer har fortsatt under vintern. Stölderna sker över hela landet och i polisregion Öst (Östergötland, Södermanland och Jönköping) har över 230 stölder anmälts sedan slutet av november. I Östergötland har 96 stölder skett under december–februari, främst i Linköping och Norrköping.

Att tänka på:

  • Stölderna sker oftast på obevakade flerbilsparkeringar, men kan även ske i direkt anslutning till en bostad.
  • Själva stölden går fort, 2-3 minuter
  • Mest utsatta bilmodell är Toyota Prius, årsmodell 2003-2009
  • Det är vanligt förekommande att den som blivit utsatt en gång blir utsatt igen. Vi har målsäganden som fått katalysatorn stulen från sin bil fyra gånger under ganska kort tid.

I Linköpings tätort har det anmälts 17 stölder av bildelar under senaste veckan. Förutom katalysatorer har även rattar och airbags stulits.

Mer information om bildelsstölder hittar ni på Polisens hemsida:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/stold-och-inbrott/bilstold/

och hos Stöldskyddsföreningen:

https://www.stoldskyddsforeningen.se/dramatisk-okning-av-bildelsstolder/

Varning för bedrägerier kring covid-19-vaccination

Nu är det många som vill vaccinera sig mot covid -19 och det utnyttjar bedragare. Varje vecka får polisen in anmälningar om bedrägeriförsök, som ofta sker via telefon. Bedragarna hittar hela tiden nya tillvägagångssätt som de anpassar efter omvärlden, men det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination:

  1. Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri.
  2. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och be dig identifiera dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning.

Gör så här om någon tar oväntad kontakt med dig

Det kan vara svårt att genomskåda bedragare, särskilt om de har personlig information om dig. De kan verka trovärdiga och påstår ofta att det är bråttom för att vi ska bli stressade och ta felaktiga beslut. Om någon tar oväntad kontakt med dig:

  • Logga inte in
  • Lämna inte ut siffror
  • Lägg på luren

Fundera gärna i förväg på hur just du ska agera om någon oväntat ringer dig och vill att du ska logga in eller lämna ut siffror.

Om du drabbas

Kontakta din bank direkt om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri. Polisanmäl och ta hjälp av människor i din närhet. Ring 112 vid pågående brott. Ring 114 14 om det inte är akut.

Läs mer på polisen.se

Prata gärna med andra om vad du har läst så hjälps vi åt att stoppa de här brotten. Läs mer om olika typer av bedrägerier på  polisen.se/bedrageri.

Inga fysiska träffar under våren på grund av Coronapandemin

Utbildningar och informationsträffar fortsätter att skjutas fram i tiden med anledning av pandemin. Polismyndigheten följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi begränsar antalet fysiska möten. Vi hoppas kunna genomföra en under hösten 2021.

Under våren kommer vi att prova att genomföra introduktionsmöten för nya föreningar digitalt.

Brottsförebyggande tips

Vi fortsätter tipsa om tv-serien Stoppa tjuven där före detta polisen Jonas Leksell ger oss tips för att förebygga brott. Tv-serien är nu inne på sin femte säsong och de senaste avsnitten hittar ni bland annat hos Stöldskyddsföreningen.

https://www.stoldskyddsforeningen.se/privat/stoppa-tjuven/

Fler brottsförebyggande tips hittar ni på Polisens hemsida:

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/

och på hemsidan för Samverkan mot brott (SAMBO):

https://samverkanmotbrott.se/brottsforebyggande-tips-och-atgarder/

Hela Informationsbladet för Grannsamverkan i lokalpolisområde Linköping, som dessutom innehåller statistik över anmälda brott, finns i bifogad PDF-fil.