Spara el - fem bra tips

Minska dina elkostnader med fem enkla metoder!

Oftast finns det enkla åtgärder att ta till för att minska både elanvändningen och elpriset.

1. Välj rätt bolag. Kostnaden för den el som förbrukas betalar man till sin elleverantör. Det finns omkring 120 elhandelsbolag som säljer el i Sverige, varav ett 80-tal är rikstäckande. Hushållskunder får fritt välja vilket elhandelsföretag som man vill köpa sin el från och vilken typ av avtal man vill ha. Det är kostnadsfritt att byta elhandelsbolag och man får göra det hur ofta man vill.

elsmart

På Konsumentverkets  www.konsumentverket.se finns bra information om hur man byter elleverantör och möjlighet att jämföra elpriser mellan olika elleverantörer.

2. Ha rätt belysning. Den största elanvändningen står belysningen för. Den drar i en genomsnittlig villa ungefär 1 240 kWh per år, vilket motsvarar 20 procent av hushållselen.

Man kan även spara belysningsel genom att använda ljussensorer, rörelsevakter och timers för både inne- och utebelysning, välja lysrör när man köper ny armatur om det går och givetvis genom att släcka lamporna i ett rum där ingen befinner sig.

Men även släckta lampor kan faktiskt dra ström och det beror på att transformatorn (den lilla lådan som sitter på själva stickproppen) till halogenlampor drar ström även när de är släckta. Så sitter det en transformator i stickproppen så dra ur även den. För att göra det enkelt för sig själv kan man koppla många lampor till ett grenuttag med avstängningsknapp, då krävs det bara en knapptryckning för att stänga av lamporna.

elsmarta tips

3. Välj rätt vitvaror. När det gäller vitvaror så har elförbrukningen i hushållen minskat de senaste tio åren. Detta tack vare ett allt större utbud av energisnåla kylskåp och frysar. Så ska man handla nya vitvaror bör man välja dem som är energimärkta med A, A+ eller A++. Energimärkningen finns från A till G där A står för låg energiförbrukning och G innebär hög energiförbrukning. Ett nytt kylskåp och en ny frys drar cirka 400 kWh mindre per år jämfört mot de gamla, vilket motsvarar cirka 500 kronor om året.

elsmarta vitvaror

Var noga med att ställa in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas + 5 och i frysen –18 grader.

– Torktumlare har däremot inte blivit så mycket mer energieffektiva och hamnar i klass C. Där bör man i stället i så stor utsträckning som möjligt hänga upp tvätten, gärna utomhus. För att spara energi ska man också se till att köra tvättmaskinen full, råder Anette Persson. Full maskin gäller naturligtvis även för diskmaskinen.

fyll tvättmaskinen

4. Köp rätt tv. Allt fler svenska hem köper platta tv-apparater. Här råder Anette Persson att man vid tv-inköpet frågar hur mycket energi tv:n drar. En LCD-tv drar oftast mindre än en vanlig tv i samma storlek, medan en plasma-tv drar mer än en vanlig tv i samma storlek. Många som köper ny, platt tv väljer dock att köpa en större storlek, vilket då innebär en ökad elkostnad.

En ökande andel av hushållens el går till hemelektronik. Förutom elen som går till att driva dessa apparater går hela 10 procent av hushållets hela energianvändning åt till att apparaterna står i stand-byläge då ingen använder dem. Stäng därför alltid av din hemelektronik med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används.

tv

5. Gör rätt i badrummet. Badrummen har också sina eltjuvar. En sådan är handdukstorken. Stäng av den när den inte används. Golvvärme har också blivit vanligare och är den eldriven bör den också stängas av när den inte behövs, om det går. Om du ska anlägga ny golvvärme se till att det är ett system som kan stängas av. Ett gammalt välkänt energitips i badrummet är förstås att byta till snålspolande duschmunstycken.

badrummet eltjuv

Vill du veta mer?

Fönster - så fixar du dem!

Rådgivningens vanligaste frågor

Värmeisolering - bästa tipsen!

Artikeln är hämtad ur Villaägaren 
Text Ann-Sofie Borglund och illustration Leyla Atak