Avfallshantering

Här finner du mer information om samfällighetens avfallshantering, jämte information om hur vi tillsammans sköter om våra sophus.

Sophus finns vid nedre och övre parkeringarna och är avsedda för hushållssopor och matavfall. Din garagenyckel passar till soprummet. Sophuset ska hållas låst.

Dina hushållssopor

Vänligen emballera dina sopor väl och släng dem i de stora, gröna behållarna. Sopbehållarna töms en gång per vecka och tvättas rena minst en gång/år.  Vänligen se till att locket på behållarna är stängt. Är en behållare full, släng soporna i nästa behållare. 

Komposterbart matavfall

Sedan oktober 2015 insamlas även matavfall inom föreningen. Detta är en viktig insats för miljön och genererar en sänkt årsavgift för samfällighetens avfallshantering. Matavfallet innehåller näring och energi och genom rötning av matavfallet skapas biogas och biogödsel.

Använd de våtförstärkta påsarna särskilt för matavfall. Slut igen påsarna väl och släng dem i de bruna, mindre avfallskärlen i soprummen. Även dessa matavfallskärl tvättas minst en gång per år. Nya matavfallspåsar finns att hämta i sophusen.

Övrigt sorteringsbart avfall

Tidningar, wellpapp, plast, glas, metall, byggavfall, elavfall och grovsopor får inte slängas eller ställas i sophusen. Detta lämnas vid återvinningsstationerna som finns runt om kommunen eller vid avfallsanläggningarna som drivs av SÖRAB, se www.sorab.se .

Ansvar för sophusens skötsel under året

Sophusen ägs av föreningen och sköts av medlemmarna tillsammans. Det enklaste är således att var och en lämnar sophuset i det skick man önskar att finna det. Det finns skyffel och sopkvast i varje sophus för att sopa upp eventuellt spill. Extra ansvar för sophusen roteras mellan skötselgrupperna under året – se information insidan av sophusets dörrar samt här.

Är du osäker på vilket skötselområde du tillhör? Här finns karta.

Tips vid sortering av matavfall

  • Använd de bruna papperspåsarna och undvik att lägga dem inuti plastpåsar.
  • Anväd den särskilda hållaren till papperspåsen eftersom den håller påsen luftig.
  • Låt blött avfall rinna av i vasken. Lägg gärna lite ofärgat hushållspapper i botten av påsen.
  • Mat som luktar mycket, till exempel räkskal och fiskrens, kan du slå in i lite ofärgat hushållspapper innan du lägger det i den bruna papperspåsen.
  • Byt påse ofta, minst var tredje dag.
  • Fyll påsen max upp till den streckade linjen på insidan och tillslut den väl innan du slänger den i matavfallskärlet.

Detta KAN du kasta:

  • Matrester, råa och tillagade
  • Bröd, kakor och gryn
  • Skal och rester från frukt och grönsaker
  • Kaffesump och tepåsar
  • Skaldjur, även skalen
  • Fågel, fisk och köttben (små och tunna)
  • Pasta och ris
  • Ägg och äggskal
  • Ofärgat hushållspapper och servetter

Detta kan du INTE kasta:

  • Tobak, fimpar och snus
  • Tuggummi
  • Krukväxter och jord
  • Kattsand, strö eller sågspån från burdjur
  • Dammsugarpåsar
  • Grova köttben
  • Tops och plåster
  • Glass- och ätpinnar
  • Grillkol och aska
  • Trädgårdsavfall