Vatten
Det är Stockholm Vatten och avfall man ska kontakta om man har problem med vattnet eller rörmokare. Om det är problem utanför tomtgränsen, kontakta styrelsen för då måste vi ta kontakt med Stockholm Vatten. Om ni får problem kolla med grannar om de också har problem.
För att kontakta kundtjänst, ring 08-522 120 00 eller mejla kund@svoa.se.
Öppettider: måndag-torsdag 07:30-16:00, fredag 07:30-15:30.
Spara Vatten
Vattnet ingår i samfällighetsavgiften, men du kan ändå göra en del för att spara på vattenförbrukningen både för pengarnas o miljöns skull.
T.ex
Inte duscha länge. Duschar man länge så blir det som att bada i badkar - det går åt mycket vatten.
Använda sig av snålspolande dusch o vattenkranar.
Stäng av kranen när du duschar o borstar tänderna.
Byta toalettstol till dubbelspolande toalett eller urinseparerande toalett.
Se till att byta packningar på kranar som står o läcker.
Reparera droppande kranar.
När du tvättar - tvätta enbart full tvättmaskin. Samma sak gäller diskmaskinen.
Installera termostatblandare om du inte har det.
Hur mycket sparas?
Borstar du till exempel tänderna under rinnande vatten går det åt omkring tio liter. Det blir 7 300 liter per år. Ett bad kräver cirka 150 liter vatten jämfört med 45 liter för en dusch på fem minuter. Duschar du 15 minuter går det åt 180 liter vatten. En lätt droppande kran gör av med nästan 100 liter vatten per dygn. Står kranen och droppar under ett helt år kostar det nästan 600 kronor. (Källa Vattenfall.se)
Hur mycket pengar man kan spara genom minskad vattenförbrukning? Professor Christer Harrysson anser att man i ett normalt villahushåll med två vuxna och två barn mycket väl kan spara ca 45 m3/år. I Falkenberg där han bor debiterar man 15 kronor per m3.
Detta ger i så fall en besparing på 675:-. Till detta kommer att man förbrukar pengar för uppvärmning av varmvatten för ungefär samma belopp. En besparing på ca 1 200 - 1 300:- är fullt rimlig. Vad som krävs är en investering på några tusenlappar, som man snabbt tjänar in. (Källa Vi i Villa)