iDetta är en samfällighetsförening. På denna sida ansvarar samfällighetsföreningen för innehållet.

Samfälligheten

Stadgar

Vid första mötet antogs samfällighetensstadgarna av de boende inom Gärdets Samfällighetsanläggning. Utgångspunkten till stadgarna är normalstadgarna som Lantmäteriet tagit fram. Stadgarna utgör ett regelverk som bland annat klarlägger samfällighetens uppgift, vad styrelsen har att förhålla sig till och hur årsstämman ska gå till. Ändring av stadgarna kan bara ske vid en föreningsstämma. Läs våra stadgar.

Årsstämma

Stämman är samfällighetens beslutande organ. Det är vid stämman som den enskilde delägaren har rätt att delta och fatta beslut om angelägenheter i samfälligheten. Normalt hålls stämma en gång per år, men extrastämma kan anordnas om särskilt behov uppstår. Protokoll ska föras över de beslut som fattas på stämman och finns tillgängligt här på hemsidan. Årsstämman brukar äga rum under februari månad. Samtliga delägare blir i god tid kallade till kommande årsstämma. Stämman är det tillfälle då medlemmarna har bäst möjlighet att påverka vad som händer i föreningen. Det är därför viktigt att så många som möjligt deltar.

Styrelse

Styrelsen, som utses av stämman, är föreningens verkställande organ. Styrelsens uppgift är att se till att nya anläggningar blir utförda och befintlig anläggning förvaltas enligt anläggningsbeslutet. Övriga uppgifter är att följa stadgar och stämmobeslut i överensstämmelse med lagstiftningen. Styrelse väljs på våra årsstämmor som hålls under februari varje år.

I styrelsen finns en ordförande, kassör och en sekreterare. Helst finns också 2 suppleanter: vice ordförande och vice kassör.består av 4 personer. Årsstämman utser även 
en revisor, en kvartersgårdsmästare och två personer till vardera underhållsgruppen samt valberedning.

Aktuell styrelse 2021: 

Ordförande Nicole Ahlén H38 

Vice ordförande Cecilia Holmström R123

Kassör Louise Stenberg R127

Sekreterare Emelie Wallén R157

Styrelsemöte

Styrelsen håller möten ungefär en gång i månaden. 

Motioner

Delägare som har idéer och förslag uppmanas att skicka in motioner till kommande årsstämma. Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast den sista januari för att kunna behandlas på kommande årsstämma. 

Finansiering

För att bekosta byggande, underhåll och förnyelse av de anläggningar som föreningen förvaltar kan föreningen genomföra uttaxering från medlemmarna och uppta lån. Föreningen kan bygga upp fonder. Föreningen tecknar även försäkringar för att skydda sig mot skador.

Området

Radhusområdet är beläget i Nytorp i Rönninge och uppfördes i början av 70-talet. 

I mitten av samfälligheten ligger en stor lekplats, en gräsplan som används som fotbollsplan. Den grönskande kullen förvandlas vintertid till pulkabacke. Här ligger även samlingslokalen med dusch och bastu. Pingisbord finns i lokalen vilken man har möjlighet att hyra för att nyttja för stora eller små sammankomster. 

​Hushållssopor och matavfall slängs i låsta molokar belägna vid parkeringarna. Det är stora behållare som delvis är nergrävda i marken som effektivt hindrar otrevlig lukt i samfälligheten, speciellt under de varma sommarmånaderna. 2 st nycklar till molokarna tillhör varje fastighetsägare och överlämnas
till nya ägare vid ägarbyten..

En trygghet för barnfamiljer i området är att det råder begränsad biltrafik då garagen ligger samlade på utsidan av samfälligheten.

Med en promenad på 20 minuter når man Rönninge centrum med mataffär, frisörer, kiosk, bageri, mm samt pendeltåget mot Stockholm och Södertälje. Bussen mot Tumba (genom Rönninge centrum och Salem centrum) avgår från hållplatsen precis runt knuten på samfälligheten.

Fem minuter ifrån området finns Nytorpsskolan med årskurser F-9, samt två små förskolor som heter Ängstäppan och Sjöstugan.

Även sjön Flaten ligger fem minuters promenad från området. Där anläggs skridskobana och skidspår på vintrarna.

​I Salem finns bl.a. apotek, systembolag, vårdcentral, tandläkare, bibliotek, ishall och simhall.