Information om Furåsens samfällighetsförening

I november 2018 bildades Furåsens samfällighetsförening efter en lantmäteriförrättning. Samfällighetsföreningen äger de gemensamma avlopps- och vattenledningarna på radhustomterna samt gemensamma gångbryggor på taken med tillhörande stegar. Samfälligheten har gemensamma anslutningar till det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Dokument bara för medlemmar

Som medlem i samfälligheten kan du öppna fliken Dokument på hemsidan där protokoll från föreningsstämman, stadgar m m finns sparade. Du måste vara inloggad på hemsidan för att se fliken Dokument. Kontakta styrelsen på e-post för att få användarnamn och lösenord så att du kan logga in.

Gångbryggor på tak och fasadstegar

Samfälligheten äger och förvaltar gångbryggorna på taket och fasadstegarna som sitter på radhuslängornas norra gavel. 

Vatten- och avloppsledningar

Samfälligheten äger och förvaltar ledningar i mark för:

  • dricksvatten
  • spillvatten (avlopp inifrån huset)
  • dagvatten (från stuprör och brunnar) och
  • dränering.

Även brunnar i mark ingår i samfällighetens anläggning liksom vattenmätarna som sitter inne i husen. Mer information finns i lantmäteriförrättningen som du hittar under rubriken Dokument. Där finns också ritningar över våra ledningar i mark.

Stopp i avloppet

Tänk på vad du spolar ner i avloppet. Vi vill inte ha stopp i våra ledningar och miljöfarliga ämnen hör inte hemma i avloppet. Kretslopp och vatten har bra information på sin hemsida.

Om du får stopp i avloppet är första tipset att försöka få bort stoppet genom att rensa vattenlås och hälla bikarbonat, ättika och varmt vatten i avloppet. Det finns bra tips på nätet hur man gör eller så får du anlita rörmokare. Om det inte hjälper behöver rören kanske spolas. 
 
Försök också att lokalisera var i huset stoppet sitter. Om avloppet i tvättstugan fungerar är det troligen stopp i ledningarna inom huset. Då är du själv ansvarig för att åtgärda problemet. 
 
Om stoppet sitter i rören som ligger utanför huset är föreningen ansvararig och kommer betala spolningen.  Meddela styrelsen genom att maila till furas.sff@gmail.com och beskriv felet så noga som möjligt  Föreningen har inte avtal med någon särskild firma. 

Brunnar och ledningar i mark

Brunnar och ventiler i mark ska vara åtkomliga. Det innebär att du inte får täcka över brunnar med jord eller bygga över dem med marksten eller altandäck.

Ledningar i mark ska också vara åtkomliga ifall de behöver bytas eller repareras. På östra sidan om radhusen, under uppfarter på entrésidan, ska ett två meter brett utrymme kring varje ledning vara åtkomligt. På västra sidan om radhusen, under uteplatser på trädgårdssidan, ska ett en meter brett utrymme kring varje ledning vara åtkomligt. Det här utrymmet behövs om vi ska schakta för att byta eller reparera rören i mark.

Träd, buskar och byggen intill ledningar i mark

Tänk på att rötter från träd och buskar inte ska skada våra ledningar. Det är olämpligt att plantera träd i närheten av ledningarna. 

Altaner, odlingslådor med mera kan byggas ovanför ledningarna om inte rören tar skada. 

Om du ska göra tillbyggnader, bygga växthus, skärmtak eller annat inom det område runt ledningarna som samfälligheten disponerar ska du kontakta styrelsen och få ett godkännande. Detta nämns i stadgarna. Läs under rubriken "Brunnar och ledningar i mark" hur stort området är runt ledningarna där du inte kan bygga fritt. Skicka din fråga med skisser som förklarar vad du vill göra till furas.sff@gmail.com eller kontakta någon i styrelsen. Tänk på att det också kan krävas bygglov eller tillåtelse från kommunen.

Ventil för dricksvatten

Använd inte ventilen för dricksvatten för att stänga av vattnet om ventilen är av en gammal modell. Den kan vara rostig och gå sönder. Dricksvattenventilen är placerad i marken på entrésidan, antingen i garageuppfarten eller i rabatten bredvid.  Använd i stället huvudkranen inne i tvättstugan.