Föreningarna

1 Kvarteret dagsmejans Villaägarförening org.nr. 802510-4251

De äldsta bevarade stadgarna för Kvarteret Dagsmejans Villaägareförening är antagna den 14 september 1953. Vid årsmöten den 10 april 1972 samt 18 mars 2018 reviderades stadgarna.

2 Garagetomtföreningen

Från början fick garage ej byggas på tomten. Ingen mark fanns heller anvisad i stadsplanen på den tiden. Men efter förhandlingar fick parkmarken mot den då tilltänkta tunnelbanan omvandlas till garagemark. Tomten nr 20 i kvarteret Dagsmejan bildades. Projektet drevs av föreningens medlemmar som själva ritade och gjorde nödvändiga inköp, anlitade entreprenörer och byggde själva.

Garagetomtföreningen bildades 1957. 1959 fick alla medlemmar en 25-årig nyttjanderätt inskriven av rådhusrätten. Föreningen ersattes 1983 av Dagsmejans Samfällighetsförening.

3 Dagsmejans Samfällighetsförening org.nr. 716418-5980

En stor förändring i kvarteret kom 1981 efter många års utredningar och förhandlingar angående åtgärder på grund av marksättningar.

I en överenskommelse med kommunen från januari 1981 om markarbeten som kommunen bekostade, ingick att vi inrättade en gemensamhetsanläggning. Den bestod enligt anläggningsbeslutet 16 mars 1983 av:
• Parkeringsområde
• Ledningar för kallvatten
• Ledningar för spillvatten
• Ledningar för elektricitet
• Ledningar för gas
• Ledningar för dagvatten

I och med nytt beslut om gemensamhetsanläggning 2017-05-11, se flik "Några viktiga dokument" (kan endast läsas av medlemmar), har tillförts:
• Ledningar för bredband
och "Ledningar för gas" har tagits bort.

Dagsmejans Samfällighetsförening bildades med stadgar daterade 16 mars 1983. Föreningen skall förvalta den gemensamma garagetomten samt gemensamma ledningar enligt ovan. Stadgarna reviderades den 15 mars 1994 med anledning av ett lagstadgat krav på en underhålls- och förnyelsefond.

I samfälligheten har alla medlemmar lika andel.

I och med Samfällighetsföreningens tillkomst upplöstes Garagetomtföreningen.

Samfälligheten har skrivit tomträttsavtal med kommunen 1957-09-17 för garagetomterna och marken mellan husen och tunnelbanan, inklusive garagevägen, vändplatsen och grönområdet i slutet av vägen. Samfälligheten upplåter sedan tomten i anslutning till garaget till respektive medlem. Området framgår av ritning i tomträttsbevis 1957-10-02, se "Några viktiga dokument". Sedan omförhandlas tomträttsavgälden med 20 års mellanrum. Senaste tilläggsavtal är från 2016-06-13 och innebär en tomträttsavgäld för Dagsmejan 20 till 1500 kr per år.

Varje medlem äger sitt garage.

Föreningen har i tillämpningsföreskrifter för garagetomterna antagna på årsmöte 12 mars 1986 beslutat om husägarens nyttjande av garagetomten. Se "Tips, regler och goda råd" (kan endast läsas av medlemmar).

Samfälligheten har genom Villaägarna en försäkring som täcker personskada och ansvar, det vill säga om föreningen skulle orsaka skada för annan samt skada på Samfällighetens egendom med vissa begränsningar. 

Varje husägare tecknar egna försäkringar för eget hus, garage med mera.

4 Föreningarnas verksamhet

Idag finns det två föreningar för oss i kvarteret Dagsmejan. Fastighetsägarna i kvarteret Dagsmejan är medlemmar i Dagsmejans Samfällighetsförening. Samfälligheten är formellt viktig då föreningen gemensamt förvaltar fastigheten Dagsmejan 20, det vill säga garagevägen, vändplanen, grönområdet med lekplats samt gemensamma ledningar mm fram till husen. Samfälligheten är ansluten till Villaägareföreningen, vilket ger vår förening information, service, hemsida på nätet, försäkring och rättshjälp. Den som vill kan också ansluta sig individuellt för att få tidningen Villaägaren och själv få stöd med service och rättshjälp med mera.

Dagsmejans Villaägarförening är en ideell förening som på medlemmarnas uppdrag ordnar sociala och praktiska aktiviteter. 

Styrelsen brukar skicka ut inbetalningskort för medlemsavgiften till respektive samfällighet och villaägareförening samt nätavgift för bredbandsnätet att betalas vid de tidpunkter som bestämts vid årsmötet.

Det är viktigt att båda föreningarna finns formellt och är åtskilda, bland annat med avseende på räkenskaper och respektive föreningars lagenliga åtaganden och ansvar.

5 Årsmötet och styrelsen

Rent praktiskt brukar vi välja samma styrelse till de båda föreningarna och ha ett gemensamt årsmöte. Årsmöte hålls årligen i mars månad. Även styrelsemöten för de bägge föreningarna samordnas. Kallelse till årsmöte sker med brev som läggs i alla medlemmars brevlådor. Motioner till årsmötet inlämnas till styrelsen. Motioner till Villaägareföreningen lämnas in senast tre dagar före årsmötet, till Samfälligheten senast i januari respektive år.

Styrelsen, som består minst av ordförande, sekreterare och kassör, ansvarar för föreningens verksamhet enligt årsmötets beslut. Årsmötet bestämmer vad som ska göras under året. Styrelsen har befogenhet att utan att höra medlemmarna fatta beslut om inköp av gemensam utrustning, underhåll, etc. för upp till 10 000 kr under ett år för att hålla funktioner och verksamheter igång inom ramen för det vi redan kommit överens om. Nya större initiativ ska tas upp med medlemmarna. Större beslut som inte kan vänta till årsmötet tas av ett extrainkallat föreningssmöte. I händelse av ett akut haveri i gemensam anläggning/egendom har styrelsen rätt att fatta beslut som säkrar gemensam egendom.

6 Medlemmarnas ansvar

Alla medlemmar, alltså fastighetsägarna i Dagsmejan, har ett gemensamt ansvar för samfällighetsföreningen. Det innebär dels ansvar för att delta i föreningens årsmöten och åta sig ansvarsposter, dels ansvar för att delta i gemsamma städningar och arbeten. Styrelsen, revisorer och valberedning är minst nio poster som behöver bemannas. Det betyder att vardera av de 18 fastigheterna behöver åta sig en ansvarspost vartannat år i genomsnitt. Som fastighetsägare i Dagsmejan kan man inte avstå från medlemskap i samfällighetsföreningen.

7 Vårstädning och om eldning

De sista veckorna i april är det dags för vårstädningen av samfällighetens mark. Vi har gemensamt ansvar för att hålla snyggt på området. Var och en städar den del av vägen och banvallen som ligger emot eget hus och tomt upp mot tunnelbanan. Vi städar också gemensamt lekplatsen och samfällighetens mark vid vändplanen.

Valborgsmässoelden förbereds veckorna före Valborg med torrt ris och grenar samt sådant bränsle som inte är miljöstörande. Det är förbjudet att elda löv, våta kvistar och gräs eller lägga sådant trädgårdsavfall på elden. Det samlas i stället i plastsäckar och slängs i avfallscontainern, se punkt 9.

8 Valborgsmässofirande

Valborgsmässoafton är Dagsmejans stora gemensamma fest. Villaägarföreningen bjuder på korvgrillning och dryck med tilltugg. Vi firar att städningen av Garagevägen, banvallen och lekplatsen är klar och att våren är på intåg.

Särskilt nyinflyttade har då en god möjlighet att bekanta sig med grannar lite längre bort på gatan. Alla familjer och eventuellt några gäster, är mycket välkomna till firandet kring den gemensamma valborgsmässoelden.

Sedan några år tillbaka genomför vi festen tillsammans med Tövädret, alltså våra grannar på andra sidan gatan. Vi turas om att arrangera och ansvara för genomförandet.

9 Avfallscontainern

Varje år beställer föreningen i anslutning till Valborgsmässoafton, en avfallscontainer som placeras på lämplig plats inom området. Containern är främst avsedd för skräp, ris, löv och grenar från vårröjningen av våra tomter och banvallen. Medlemmar får också använda containern till att slänga brännbart avfall som inte ryms i soporna i rimlig omfattning. De som kan köra sådant grovskräp direkt till sopstationen i Östberga uppmanas att göra det med eget fordon. 

Sedan några år tillbaka delar vi containern med Tövädret.

10 Marksänkningen 

Marksättningar har förekommit alltsedan husen uppfördes åren 1950 – 1951. Innan Karlskronavägen var öppnad störde tung biltrafik på Axvallsvägen de boende. Husägarna protesterade och i mars 1975 stängdes Axvallsvägen för genomfartstrafik.

Tunnelbanebanken byggdes 1957. Den är grundlagd på träpålar längs med vår garageväg. Tunnelbanestationerna Hammarbyhöjden och Björkhagen invigdes 1958.

Axvallsvägen 12, 14 och 16 är byggda så att de står på berggrund, de övriga husen är grundlagda på betongpålar och plintar till fast botten. Garagen tillkom 1957 och är grundlagda på hel betongplatta direkt på marken.

Besvär med markskador påtalades redan i mitten av 1950-talet. Efter mycket skriftväxling lyckades föreningen 1974-75 få igång omfattande utredningar där kommunens Fastighetskontor till slut uttalade att kommunen var ersättningsskyldig.

I januari 1981 tecknades överenskommelse mellan kommunen och varje husägare om åtgärder med betongmurar, påldäck, trädäck, kulvertar för ledningar med mera. Kommunen genomförde åtgärderna genom Småstugebyrån och av dem anlitade entreprenörer. I överenskommelsen ingår också att husägare inte får fylla upp marken och att staden anser sig fri från framtida skadeståndsanspråk.