Bystämmans Samfällighetsförening

Välkommen till Bystämmans samfällighet! Hemsidan är under uppbyggnad. Håll ut! /Styrelsen

iDetta är en samfällighetsförening. På denna sida ansvarar samfällighetsföreningen för innehållet.

Om samfälligheten

Bystämmans Samfällighetsförening har som uppgift att förvalta mark och anläggningar som tillhör oss i området. Medlemmar är ägarna till de 147 fastigheterna i kvarteren Bystämman och Budkavlen norr om Mantalsvägen. Den löpande förvaltningen sköts av föreningens styrelse som väljs vid årsstämman i mars.

Lantmäteriet har beslutat att vår samfällighet Täby Ella Gård GA:1 består av:

  • Förbindelseleder (vägar utom Ellagårdsvägen)
  • Lekplatser
  • Gårdsutrymme,
  • Belysning
  • Garageanläggning
  • Parkering
  • Servisledningar för vatten, avlopp och regnvatten
  • Kommunikationsanläggning (fibernät)
  • Laddinfrastruktur inklusive laddningspunkter för laddning av elfordon

Medlemskap är obligatoriskt. Den som förvärvar en fastighet här blir samtidigt medlem i föreningen, och därmed också skyldig att betala den medlemsavgift som beslutas av årsstämman. En del av avgiften avsätts i en underhålls- och förnyelsefond för framtida större arbeten.

På Lantmäteriets hemsidor finns information om den egna fastigheten och samfälligheten.

För dig som boende

Användning av samfällighetens mark

Det krävs ett förhandsgodkännande av styrelsen för att du som enskild fastighetsägare skall få använda samfällighetens mark.

Läs mer om användning av samfällighetens mark i våra Trivsel- och ordningsregler

 

Fiberanslutning och TV-basutbud

Samfällighetsföreningen har tecknat ”öppet fibernätsavtal” med Telia. Alla fastigheter är anslutna till Telias öppna fibernät och har ett TV-basutbud. För anslutningen behövs en ”Telia-hub” med fjärrkontroll. Dessa ska lämnas kvar vid försäljning av fastigheten, annars behöver den nya ägaren beställa nya via Telia. Om inte annat överenskommits är det i så fall den tidigare ägaren som får stå för den kostnaden.

Du som fastighetsägare väljer själv leverantör av bredband och om du vill ha fler kanaler än basutbudet på TV. Via Telias hemsida hittar du info om vilka kanaler som ingår. (Den som tidigare bott i en bostadsrätt kan notera att samfällighetsföreningen, till skillnad från bostadsrättsföreningar, inte får teckna avtal om bredband för enskilda fastighetsägare).

Här beställer du leverantör av bredband och fler TV-kanaler

 

Fordonstrafik och parkering

Varje fastighetsägare disponerar en garageplats med möjlighet för elbilsladdning. Dessutom finns ett antal gemensamma ute-parkeringsplatser. I mån av plats är besökande till området välkomna att parkera upp till tre dygn på de gemensamma parkeringarna. Eftersom det är ett begränsat antal gemensamma parkeringar ber vi alla att i första hand parkerar i garagen.

Gång- och cykelvägarna i vårt område är bilfria.

Läs mer om fordonstrafik och parkering i våra Trivsel- och ordningsregler

 

Garagelängor och elbilsladdning

Den garageplats som varje fastighetsägare disponerar är till för bil, annat motordrivet fordon eller cyklar (ej båt). 

Läs mer om garagelängorna i våra Trivsel- och ordningsregler

Laddning av elfordon i garage

Laddningspunkten på varje garageplats blir aktiverad för användning efter att en särskild överenskommelse gjorts med föreningen. Alla kostnader för laddning hänförs till användarna. Det görs genom att de som laddar betalar en anslutningsavgift, en fast månadsavgift samt för den enskildes uppmätta elförbrukning enligt en taxa styrelsen beslutat.   

Elektriska garageportöppnare

Föreningen godkänner inte att nya öppnare monteras och underhåller inte de befintliga.

 

Hjärtstartare

I området finns en hjärtstartare, Philips FRx, som är tillgänglig dygnet runt. Den sitter på väggen vid förrådet i änden på garagelängan vid parkering 4. Vid användning ges röstinstruktioner på svenska steg för steg genom varje moment.

Vår hjärtstartare är registrerad hos SOS-alarm så de kan nyttja den vid larm. Den är inte anmäld till Hjärtstartarregistret på grund av stöldrisken.

Länktips:

 

Häckar, buskar och träd

Sommarskötseln av samfällighetens mark utförs av en entreprenör. Du som fastighetsägare ser till att tomtens vegetation på tomten inte växer in på områdets gångvägar och genomfartsväg.

Läs mer om häckar, buskar och träd i våra Trivsel- och ordningsregler

 

Lån av stege och trädgårdsredskap

Det finns fyra stegar för utlåning över dagen. De sitter vid gaveln på garagelängorna och är låsta med en sifferkod du kan få av styrelsen eller via Facebookgruppen Bystämmans samfällighet.

Det finns också trädgårdsredskap, exempelvis gräsklippare och skottkärror, som fastighetsägarna får disponera. De förvaras i ett förråd i garagelänga 4. Den som tar slut på bensinen till motorgräsklipparen (akrylatbensin) köper ny i befintlig dunk och får ersättning för utläggen av föreningens kassör.

Läs mer om lån av stege och trädgårdsredskap i våra Trivsel- och ordningsregler

 

Snöröjning

Parkeringsplatser och vägar inom området snöröjs och sandas av entreprenör som anlitats av föreningen. Entreprenörens uppdrag är:

  • plogning sker efter att det slutat snöa och att det har fallit mer än ca 3 cm i följd
  • sandning sker efter behov
  • löpande vinterskötsel i området
  • påfyllning av "sandlådorna" som finns i anslutning till parkeringsplatserna

Det finns sand i "sandlådorna" i området och vid vändplanen för den som vill sanda mer. Meddela styrelsen om sanden tar slut.

Notera att tomtgränsen mot gränden går i linje med förråden. De meterbreda remsorna av mark mellan förråd och asfalt är samfälld. Styrelsen kommer inte att driva ersättningsanspråk för skador som uppstår, exempelvis vid snöröjning.

Läs mer om snöröjning i våra Trivsel- och ordningsregler

 

Städdagar

Vanligen har vi två städdagar, en på våren och en på hösten. Vi vill att städdagen ska vara en trivselstund med grannar, och inte orsaka dåliga samveten om man inte kan vara med. Den avslutas med gemensam fika.

Lägg inte till eget trädgårdsavfall bland säckarna efter städdagarna. Mängden som hämtas är begränsad. Hämtningen efter städdagarna beställs av enskilda personer via den sophämtning som ingår för alla fastighetsägare. Den som har eget trädgårdsavfall kan på samma vis beställa hämtning via kommunens sopentreprenör.