Miniräknare
Radhuslänga i olika färger

Samfällighetsföreningar drabbas av dubbel momssmäll

Att samfällighetsföreningar nu är momspliktiga får kostsamma effekter då vissa föreningar tvingas betala moms en andra gång. ”Flera hör av sig till vår rådgivningsavdelning och vittnar om orimliga konsekvenser” säger Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarna.

Tidigare var samfälligheter endast momspliktiga på varor och tjänster som såldes till icke-medlemmar. Men I februari 2022 ändrade Skatteverket sin syn och samfällighetsföreningar ska nu hantera moms löpande i sin verksamhet.

Villaägarna kritiserar dyra moms-konsekvenser

Det innebär att vissa samfällighetsföreningar som gjort investeringar före 2018 nu kan tvingas betala moms en andra gång. En kostsam konsekvens som Villaägarnas Riksförbund har kritiserat ett flertal gånger.

– Det är flera som hör av sig till vår rådgivningsavdelning och berättar om orimliga konsekvenser, säger Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund, i en intervju med SVT.

Tvingades betala 5 miljoner extra

En av föreningarna som drabbats är Varaslättens VA-samfällighet som 2014 betalade 20 miljoner för att 180 fastigheter skulle anslutas till kommunalt vatten och avlopp, nu tvingas föreningen betala fem miljoner i moms – en gång till.

Pia Kjell från Skatteverket säger till SVT att hon förstår att det kan kännas orättvist, men tipsar om att den som är momspliktig kan kvitta momsen. En klen tröst för mindre samfällighetsföreningar enligt Jonathan Lindgren – då de ofta har för få utgifter för att gynnas av systemet.

- Kvar har man bara en väldigt stor utgift som blir ännu större, säger han.